blog

5 gyakori tisztítószer összetevő, melyek kiválthatják az asztmát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 235 millió ember szenved asztmától – nem mellesleg a leggyakoribb krónikus betegség a gyermekek körében. Kialakulásának egyik legfőbb okozója pedig a háztartásban található tisztítószerek. 

Ezt támasztja alá a Simon Fraser Egyetem kutatása is, melyben olyan szülők vettek részt, akik nem dohányoztak és nem szenvedtek asztmás betegségben.A cél az volt, hogy megtudják, milyen gyakran használnak szokásos háztartási tisztítószereket, és milyen hatást gyakorolnak ezek a kisebb gyerekekre. Az eredmények azt mutatják, hogy 3 éves korukra 37%-kal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak asztmát azoknál a gyerekeknél, akik a leggyakrabban érintkeztek tisztítószerekkel.

A csecsemők életének első hónapjai kritikusak az immunrendszer és a légzőrendszer fejlődése szempontjából. A háztartási vegyszereknek való kitettség különösen problémás, mivel legnagyobb idejüket a picik bent töltik.

A beltéri légszennyezés jelenleg egyre növekvő probléma, amely úgy tűnik, hogy súlyosbítja az asztmás és allergiás betegek állapotát. Az alábbi anyagok idézhetik elő többek között a problémát:

Formaldehid: Bőrirritáló, allergiát kiváltó és rákkeltő. Szintetikus tartósítószerként vagy antibakteriális anyagként megtalálható ok mosószerben, mosogatószerben és fehérítő tisztítószerben.

Mesterséges illatanyagok: A tisztítószerekben és légfrissítőkben található szintetikus illatanyagok általában ftalátoknak nevezett vegyi anyagok csoportját tartalmazzák. Kiválthatják az asztmát. Emellett a bőrön keresztül is felszívódhatnak irritációt okozva ezzel.

Kvaterner ammóniavegyületek (QUATS): A fertőtlenítőszerként, antibakteriális és textillágyítóként használt vegyszerek egy osztálya. Asztmát okozhat.

Methylisothiazolinone: Szintetikus vegyszer, amelyet tartósítószerként használnak leggyakrabban tisztítószerekben. Légúti irritációt, bőrérzékenységet, bőrégést és szemkárosodást okozhat.

Ammónium-hidroxid: Az ammónium-hidroxidot rendkívül alacsony költségű hatékony tisztító tulajdonságainak köszönhetően széles körben használják tisztítószerekben. Irritálhatja a bőrt, a szemet, a légutakat, és a gyakori kitettség asztmát is okozhat.

Vélemény, hozzászólás?