blog

Porallergia – kiváltó okok és tünetek

A porallergia kiváltó oka valójában nem a házipor, hanem a poratka, pontosabban annak ürüléke áll. A mikroszkopikus méretű anyag száraz állapotban a levegőben száll, amit mi belélegzünk és ez vezethet légúti allergiához.

A kiváltó ok

Persze a gyakori portalanítás elengedhetetlen az egészséges élettérhez, de sajnos el kell fogadnunk, hogy még a leggondosabban kitakarított lakás sem lehet teljesen pormentes! A beáramló levegő láthatatlan részecskék trillióit juttatják be, így esélyünk nincs velük szemben, csak a mértékét csökkenthetjük. Ezt az életteret osztjuk még meg az elhalt hámsejtjeinkkel táplálkozó, kb. 0,3 mm nagyságú poratkákkal.

Számuk késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel a legnagyobb. Télen, kora tavasszal és késő ősszel viszont általában a fűtés miatt a lakások páratartalma 60% körüli, ami már kedvezőtlen nekik.

A panaszok

  • Egyrészt légúti problémák formájában jelentkeznek, allergiás nátha, asztma alakulhat ki. Érzékenyebbeknél a por belélegzése az orrnyálkahártya és a szem kötőhártyájának gyulladását válthatja ki. (Erős könnyezés, szem vörössége, viszketés, orrfolyás, tüsszögés stb.)
  • Másrészt kialakulhat szárazköhögés, nehéz légzés, fulladási roham is.
  • Bőrtünetek szempontjából gyakori az ekcéma, a vöröses, száraz  foltok megjelenése a bőrön – ezek többsége éjszaka jelentkezhet, mert a legtöbb allergén az ágyban található.

Forrás: allergiakozpont.hu

Vélemény, hozzászólás?