blog

Van egy gombafaj, ami műanyagot eszik

…és alternatív megoldás lehet a műanyagszemét csökkentésében

A környezet terhelésének enyhítése érdekében kutatók évek óta vizsgálják a műanyaghulladék csökkentésének alternatív módszereit. Az egyik ilyen megoldás egy bizonyos gombafajta lehet, mely képes a poliuretán, a műanyag termékek egyik fő összetevőjének elfogyasztására.

Az 1950-es évek óta az emberek körülbelül 9 milliárd tonna műanyagot termeltek, melynek csak kb. 9%-át hasznosítottuk újra. A fennmaradó százalék hulladéklerakókban vagy a természetes környezetben végezte.

A műanyagszemét eltakarítása a szelektív gyűjtés fejlődése ellenére is a mai napig nagyon komoly kihívást jelent, épp ezért keresnek kutatók alternatív módszereket az eltüntetésére. A gombák ismertek az elhalt növények lebontásának természetes folyamatáról. Az építőanyagtól kezdve a bioüzemanyagig a gombák rejtett lehetőségei évek óta foglalkoztatják a kutatókat.

Az ún. Pestalotiopsis microspora nevű gomba pl. képes szerves anyaggá alakítani a poliuretánt. Mit jelent ez?

  • Ha találunk módot a műanyagevő gombák képességének kiaknázására, akkor ezek a természetes komposztálók jelenthetik bolygónk megtisztításának kulcsát.

Ezt a képességét egyébként a Yale Egyetem egy osztálykutató kiránduláson résztvevő diákok fedezték fel még 2011-ben, az amazóniai esőerdőben Ecuadorban. A Yale kutatócsoport szerint a sima megjelenésű világosbarna gomba oxigénnel vagy anélkül is élhet olyan környezetben, hogy lebontja és megemészti a poliuretánt, mielőtt szerves anyaggá változtatja.

A gombák műanyagok lebontására való felhasználásának gondolatának persze megvannak a maguk korlátai. Az új organizmusok új környezetbe (például az óceánban, amely több százezer tonna műanyagnak ad otthont) kijuttatása bonyolult üzlet lehet. Az egyik megközelítés, amint arról a Newsweek beszámolt, miután a Yale csapata felfedezte a P. microsporát az Amazonason, az lenne, ha először összegyűjtenék a műanyag törmeléket, és hagynák, hogy a gomba ellenőrzött környezetben működjön.

Ennek ellenére a kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy az ilyen típusú gombák hetek vagy hónapok alatt lebonthatják a műanyagokat, és így fehérjében gazdag táplálékot állíthatnak elő állatok, emberek vagy növények számára.

Vélemény, hozzászólás?