blog

Szerintünk igyunk kevesebb műanyagot, mit szólsz hozzá?

Gondolkodtál már azon, kerül-e műanyag a szervezetedbe, ha palackos vizet iszol? Csak mert hússzor annyi mikroműanyagot fogyaszt az, aki kizárólag a palackozott italhoz ragaszkodik – írja az Index.

Nemrég egy nemzetközi tanulmány kimutatta, aki palackozott folyadékon él, annak 90 000 darab mikroműanyag kerül a szervezetébe évente, szemben a csak csapvíz fogyasztókkal, nekik ez “mindössze” 4000 db mikroműanyag részecskét jelent.

Na jó, de mégis hogy számítható ez ki?

Az, hogy milyen hatással van a szervezetünkre a mikroműanyagok jelenléte elég összetett kérdés megmondani, mert nem egyetlen féle anyagot, hanem anyagok csoportját kell vizsgálnunk. Emellett számít az is, hogyan kerül a szervezetbe.

Ha ivóvízen keresztül nézzük, akkor figyelembe kell vennünk a belőle kioldódó adalékanyagokat is vagy épp az előállításukhoz szükséges monomerek (egy molekula fajta) maradványait is.

Mindenesetre fontos tudni, hogy míg a mikroműanyagok egy része távozik a szervezetből a széklettel, de kb. 10% felszívódhat, mely gyulladást okozhat az emésztőrendszerben.

(Az, hogy mekkora mennyiségben fenyeget minket ez a veszély, az egyelőre tisztázatlan.)

Az ilyen anyagokat persze igyekeznek szűrni a vízhálózatban és különböző szabályozásokban. A WHO eddig öt vegyületre javasolt határértéket az ivóvízben: már eleve egy termék piacra dobása előtt engedélyhez kötött, milyen műanyagot és mekkora mértékben tartalmazhat.

Vélemény, hozzászólás?