blog

Újabb összefüggést találtak a légszennyezés és a gyermekasztma drasztikus növekedése között

Számos kutatás bizonyította már, hogy kapcsolat van az asztmás tünetek súlyosbodása és a szennyezett levegő között. Most viszont egy tanulmányból az is kiderült, milyen mértékben hat ez a kevésbé súlyos tüneteket produkáló betegekre. Úgy tűnik, az asztmás problémákkal küzdő gyerekek orvoslátogatása óriási mértékben növekszik meg egy hétig tartó fokozott légszennyezés után.

A kutatók szerint a gyerekek az egyik legveszélyeztetettebb csoport a légszennyezéssel szemben, de egyébként minden korosztály számára nőtt a háziorvosi konzultációk száma. A kutatást öt éven keresztül folytatták London déli részén, és több mint 750 000 orvosi konzultációt elemeztek a háziorvosoknál és vizsgálták a betegségre felírt receptek gyakoriságát is.

A vizsgálati időszak alatt a részecskeszennyezés átlagos szintje a területen 21 mikrogramm/köbméter (µg / m3) volt. Amikor ezt a szennyezést 9 µg / m3-rel növelték egy héten keresztül, az asztma és a légúti fertőzések miatt a gyermekekkel folytatott konzultációk száma 7,5% -kal nőtt – ami különösen aggasztó mértékűnek számít.

Vélemény, hozzászólás?