blog

Melegebbek a strandok a műanyaghulladéktól

A műanyaghulladék környezetre gyakorolt súlyos hatásának egy újabb elemét publikálta nemrég egy kutatás. A vizsgálat szerint a tengerparti üledékben felhalmozódott műanyag képes akár több fokkal megemelni a strandok hőmérsékletét, mely a helyi élővilágban is komoly károkat okoz.

A műanyaghulladék esztétikai probléma, korlátozza egyes állatfajok életterét, veszélyezteti egészségüket, sőt, a mikroműanyagokról is egyre több tanulmány bizonyítja be, milyen komoly hosszútávú hatása van az élővilág és az ember egészségére.

De hogy még a strandok hőmérsékletét is képes befolyásolni, az egészen új felfedezés.

“A felhalmozódott műanyag szigetelőréteget hoz létre, mely képes annyira megemelni a hőmérsékletet, hogy az ott élő állatnak már lehetetlen alkalmazkodnia hozzá.” – emelte ki Dr. Jennifer Laverse, a kutatás egyik munkatársa.

A vizsgált helyeken ez mintegy 2,45 fokos növekedést jelentett a maximumhőmérséklet szempontjából, míg a minimumhőmérsékletet 1,5 fokkal csökkentette. Az élővilágra azért van komoly hatással a probléma, mert testhő szabályozását a külső környezetük alapján alakítják.

 

Vélemény, hozzászólás?