blog

Meddig használd takarítóeszközeid?

Korábban megírtuk, hogyan lehetséges, hogy a lakás koszosabb takarítás után, mint előtte volt: ennek egyik kiemelkedő oka, ha nem cseréled megfelelő időközönként a “kopóeszközöket”, mint például a mosogatószivacsot, a törlőrongyot vagy a felmosófejet. Lássuk mennyi az annyi!

A mosogatószivacs

Ha belegondolsz hogy a szivacs általában naponta többször érintkezik vízzel, olajjal, zsírral és ételmaradékokkal, akkor könnyen kitalálhatod, hogy az egyik leggyakrabban cserélendő háztartási eszköz. Nemcsak a hatékony takarítás miatt, hanem egészséged megőrzése érdekében is fontos: több tanulmány világított rá, hogy ez a környezet ideális lehet egészségedre káros baktériumok számára is. Egy ilyen vizsgálat során 14 db használt szivacs felületét vizsgálták, csaknem 362 baktériumfajt azonosítva (a jótékony és az egészségre káros baktériumokkal együtt). Ebben az esetben például találtak ételmérgezést, emésztőrendszeri zavarokat okozó fajtákat is.

Tipp: Cseréld minimum 2-3 hetente a használat intenzitásától függően!

A törlőrongy

Egész kreatívak tudunk lenni, ha törlőrongy használatáról van szó – valaki régi ruhadarabból készít, valaki törölközőt használ, míg más a mikroszálas törlőkben hisz. Akárhogy is, használat után mindegyiket ajánlott kimosni, a hogy megakadályozd a takarítás során rájuk került kórokozók elszaporodását. Emellett alapszabály, hogy egy törlőrongyot egyféle feladatra használj – legyen külön portörlésre például és legyen egy külön a fordőszoba takarítására – hogy elkerüld a kórokozók terjedését.

Tipp: Alapos mosás mellett is cseréld őket kéthavonta!

Felmosófej

A felmosófejet öblítjük használat közben, de mivel padlót takarítunk vele elég könnyen magába szívja a koszt, amin egy idő után nem segít a folyamatos vízzel és tisztítószerrel való érintkezés. Fontos: használat után mindig rendesen kicsavarva tárold!

Tipp: Cseréld szintén kéthavonta!

Vélemény, hozzászólás?