blog

Egy dolog, amit mindenképp  tisztíts meg a nagy meleg előtt!

Az igazán meleg napokon legtöbbünk biztosan folyamodik valami hűs levegőt biztosító berendezéshez a lakásban. Mindegy viszont, hogy a legegyszerűbb ventillátorról vagy csúcstechnológiás légkondiról beszélünk, a tisztításuk főleg légzőszervi megbetegedések elkerülése miatt fontos!

A levegőben szálló láthatatlan por mellett, amit könnyen felkavarnak ezek a berendezések (főleg azt, melyek rájuk is rakódnak) számolnunk kell egy komolyabb, zártabb berendezésnél akár a penészgombák megjelenésével is. Annak érdekében, hogy elkerüld, egyetlen egyszerű feladatod van: rendszeresen takarítsd őket:

  • Legalább évente kétszer! A legjobb, ha az előtt és után teszed ezt, hogy huzamosabb ideig használnád, tehát tavasszal és ősszel.
  • A berendezésre rakódott porszemcsék, állati szőr könnyen eltömíthetik azt, súlyosabb esetben károsíthatja is, csökkentve a teljesítményt, nagyobb energiaigénye lesz, emellett idő előtt tönkre is mehet.
  • Egyszerű ventilátorok esetében a lapátokat, forgófejeket mindenképp töröld át!
  • Klíma esetén már bonyolultabb a dolog, de itt érdemes a porszűrőt porszívóval alaposan átszívni (ezt érdemes lehet akár 2-3 havonta is!), majd a légkondi belsejét is.

Vélemény, hozzászólás?