blog

Hogyan hat az élelmiszer-pazarlás a környezetre?

Csak az Egyesült Államokban évente, a teljes felhasznált élelmiszer-készletből mintegy 31% végzi hulladékként. Ez többezer tonnányi élelmiszert jelent vagy másképp mondva, több mint 5 millió busznyi elpazarolt élelmiszert. Utána ez a mennyiség a hulladéklerakókba kerül, ahol a bomlás során üvegházhatást okozó gázok szabadulnak fel.

  • A kidobott élelmiszer általában magas nedvességtartalommal is rendelkezik – épp ezért nem hulladékégetőbe kerül, hanem hulladéklerakóban megvárják a bomlási folyamatot.
  • Ekkor szabadulnak fel környezetkárosító gázok, mint a szén-dioxid és a metán.
  • A hulladéklerakók viszont helyet foglalnak: a világon mintegy 1,4 milliárd hektárnyit, ami akkora terület, hogy képes lenne 150-szer beteríteni Magyarországot.
  • Ez elveszi a lehetőséget a föld megművelésétől és mivel a termelés növekszik,  eddig érintetlen helyeken kell új művelhető földeket találni: ekkor jön képbe az erdők kivágása, komplett élőhelyek átalakítása, az ott élő állatok és növények kárára.
  • Az itt termelt élelmiszerek gyors fejlődéséhez különböző, környezetkárosító növényvédő szerekre van szükség.

 

De mindez miért? Hogy az itt megtermelt élelem jó része a kukában végezze? Csökkentsd háztartásodban minimálisra a kidobott élelmiszer mennyiségét!

 

  • Ha tömegesen visszaszorítanánk az elpazarolt élelmiszer mennyiségét, mintegy 15%-kal lehetne csökkenteni a megtermelt élelmiszerek mennyiségét – és jóval kevesebb felesleget is termelnénk!

Vélemény, hozzászólás?