blog

Hogyan mosd fekete ruháid, hogy megakadályozd a színvesztést?

Öt egyszerű tippet mutatunk neked, amivel elég jó esélyed lesz arra, hogy megakadályozd a színvesztést!

Ismerd meg az anyagot!

Biztosan muszáj-e az adott fekete ruhának a megfelelő program, megfelelő hőmérsékletű víz? A ruhák fakulásának egyik leggyakoribb oka, hogy nem megfelelő programon mossuk őket. Feketék esetében szigorúan tartsd be a ruhán található előírásokat!

Körültekintően válogasd össze a mosáshoz!

Alap, hogy sötét ruhát ne mossunk fehér, világos színű ruhákkal, de a fekete darabok esetében van még egy fontos szempont: ne mossuk őket egyben szöszképző ruhával/ágyneművel. Egy örökkévalóság megszabadítani őket tőle! Ráadásul ha ez gyakran fordul elő, szintén fakóbb hatású lesz a sötét anyag!

Használj megfelelő vízhőmérsékletet!

A túl forró víz mindig elhalványítja az anyagfestéket, gyakran okoz színvesztést. Az öblítés mindenképp történjen hideg vízzel, ezen kívül pedig a maximális hőmérséklet mindig a ruhán feltüntetett legyen!

Válaszd ki a megfelelő mosószert!

Ha nincs kéznél sötét színekhez ajánlott mosószer, akkor a szokásos mosószerből a lehető legkevesebbet használd a ruhák tisztításához. A túlzásba vitt mosószer mennyiség fakulást okoz, esetenként rajta is marad a szöveten, ami szintén fakó hatást kelt. (+1 érv egyébként a mosógél használata mellett, abban az esetben ugyanis nem kell attól tartanod, hogy a szálak közé ivódik.)

Kerüld a napot!

Levegőn szárítsd őket, de mindenképp kerüld a közvetlen napsütést! Ez a leggyakoribb ok a sötét színű ruhák fakulásának – a napfény képes pár óra alatt kifakítani fekete ruháid anyagát!

Vélemény, hozzászólás?