blog

5 dolog, amit lehet, hogy túl gyakran takarítasz

Csökkentenéd a takarításra szánt időt? Lehet egyszerűbb ez, mint gondolnád! Vannak olyan elemek a lakásban, amit legtöbbünk túl gyakran takarít, nézzük meg, melyek lehetnek ezek!

Ruházat

Ha úgy tűnik, hogy szabadidőd nagy részét a mosógép mellett töltöd, valószínűleg túl gyakran mosod a ruháidat. Nem feltétlenül szükséges minden ruhát egy használat után kimosni! Amit igen, azok általában a fehérneműk, sportruházatok, aláöltözetek és fürdőruhák, de rajtuk kívül például általában a nadrágok, pulóverek, zakók és kardigánok gyakori mosása jellemzően felesleges – nem mellesleg jelentősen megrövidítik a ruhadarabok élettartamát is.

Téli felsőruházat

Szeretnéd megtakarítani nemcsak az időt, hanem a tisztítási számlákat is? A legtöbb télikabát egy-két tisztítással átvészeli a szezont! (Pláne ilyen enyhe téli időben, mint amilyen ez is.) Sok kabátot otthon is moshatsz, de van pár, ami különleges elbánást igényel. A tisztítóba őket kell vinned, de ha spórolnál egy kicsit, akkor tartsd rendszeresen felakasztva kényesebb kabátaid és használj ruhakefét a szöszök eltávolítására!

Ágytakarók, paplanok és párnák

Az ágytakarók tisztítása a méretük miatt nehézkes – de szerencsére nem is kell pár naponta mosni őket! 3-4 hetente bőven ráérsz ezzel! Ha az a típus vagy, aki felengedi a kisállatot az ágyába, akkor érdemes szőrleszedő hengerrel pár naponta áthaladnod rajta vagy kiráznod az udvaron, így szintén később érkezhet el a mosás ideje!

Függönyök

A nappali és a hálószoba függönyeit sem kell gyakran tisztítani; elegendő egy alapos mosás vagy kérheted tisztító segítségét félévente-évente egyszer. Ha igazán poros a lakás és sokat szellőztetsz, akkor van szükséged többszöri mosásra egy évben. (Tipp: esetleg a konyhában lévő függönyt tisztítsd gyakrabban, itt ugyanis a főzésből származó gőzökből sok minden a függönyön rakódik le.)

Szőnyegek és kárpitozott bútorok

Ideális esetben a szőnyegeket és a kárpitozott bútorokat is elég évente egyszer szakszerűen megtisztítani gőzzel és a megfelelő tisztítószerekkel. Nem, ez nem ment fel az alól, hogy legalább hetente kihagyd a szőnyegek és a kárpitozott bútorok porszívózását! A rendszeres porszívózás megakadályozza, hogy a szennyeződés és a por beivódjon a szálak közé.

Vélemény, hozzászólás?