blog

Mekkora az ökológiai lábnyoma az alkoholnak és a chipseknek?

Közeleg a szilveszter, így a bulik is, ezért gondoltuk megnézzük egy környezetbarát szemszögből az év egyik legmozgalmasabb estjét!

A Food Climate Research Network és a Surrey Egyetem egy 2007-es kutatásban egy pohár sör, bor vagy szeszes ital ökológiai lábnyomára volt kíváncsi. Ez alapján egy dupla gin vagy vodka megivása azzal egyenlő, mintha egy kilométert vezetnénk autóval. Egy korsó sör pedig 2,5 kilométert jelent.

Mit tehetünk:

  • Lehetőleg ne import alkoholt fogyasszunk, csökkentve a szállításból fakadó ökológiai lábnyomot.
  • Ha nem otthon tesszük, válasszuk inkábbb a csapolt verziót – persze amelyik alkoholnál ez lehetséges – de legalábbis hanyagoljuk, hogy üvegben kérjük ki.

Mi a helyzet a chipsekkel, édességekkel?

Az édességek esetében minél kisebb a zsír- és szénhidráttartalmuk, annál környezetbarátabbak. A csokoládéval bevont sütik viszont a legkevésbé fenntartható gyártást igénylő nassolnivalók, viszont a sós változatok sem maradnak el mellettük- rengeteg víz kell ugyanis az előállításukhoz a száraz alapanyagok miatt.

Mit tehetünk:

  • Amit csak tudunk, állítsuk elő magunk! Olcsóbb és egészségesebb megoldás is, ráadásul az ízeken is kedvünk szerint alakíthatunk.
  • Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor az egészségesebb és helyi szinten előállított változatokat fogyasszuk.

 

Vélemény, hozzászólás?