blog

Eldobható vagy mosható pelenka? Melyik jobb a bolygónak?

Figyelembe véve a hulladéktermelés mennyiségét, a tisztításhoz felhasznált vizet, áramot, mosószert vajon akkor is a mosható pelenka mellett tennénk le a voksunkat? Nézzük!

Egészség és kényelem

Ebben nincs hatalmas különbség a szövetpelenkák és az eldobható pelenkák között, a picitől függ leginkább, melyikben érzi magát kényelmesebben. Az eldobható pelenkáknak sokszor jobb a légáteresztése, de már számtalan fazon alapján és anyagtípusból készülnek mosható pelusok is. Annyi, hogy ezek kevésbé képesek a jó nedvszívásra, gyakrabban kell cserélned őket.

Ár

Egy felmérés szerint egy átlagos család “babánként” 2000 és 3000 dollár (600-900 ezer forint) közötti összeget költhet két évre eldobható pelenkákra, míg a szövetpelenkák és kiegészítők körülbelül 800 és 1000 dollár (280-300 ezer forint) között mozognak. Erre még rájön a tisztításból származó költségek, a mosószer, víz és az áramhasználat is. (Bár tény ami tény, a szövetpelenkákat egy újabb családtag érkezésénél újra fel lehet használni.)

Akkor most melyik a jobb a bolygónak?

Hát igazából korántsem olyan egyértelmű, a fentiek alapján. Az eldobható termékekkel növeljük a műanyagszemét termelést, hozzájárulunk a fakitermeléshez – viszont nagy részük már 40%-ban lebomló anyagokból készül. A mosható pelenkák viszont hosszú távon felhasználhatóak, tartósak, de cserébe tisztításuk egyéb energiafelhasználást követel.

Vélemény, hozzászólás?