blog

Mi lenne, ha egyszerűen az űrbe dobnánk a szemetet?

Feltetted már ezt a kérdést? Kézenfekvőnek tűnhet, tekintve, hogy lassan az ember belefullad a szemétbe, ott meg persze van bőven hely, nem is látszik és kinek ártanánk vele? A probléma azonban sokkal összetettebb ennél.

Az emberek hatalmas mennyiségű szemetet termelnek nap mint nap, becslések szerint az Egyesült Államok pl. napi szinten mintegy 208 tonnát. Folyamatos kihívás ezt kezelni és az újrahasznosító techológiák és módszerek csak lassan terjednek a szemét termeléshez képest – mi lenne, ha az űrbe dobnánk a szemetet? Vagy akár egyenesen a Napba?

1. probléma

Először is, el kell intézni méregdrága pénzen, hogy a szemét felkerüljön az űrbe, sőt, egyáltalán eljusson a Napig. (Egy pár éves becslés szerint ez kb. 22 000 dollárba kerülne kilogrammonként.)

2. probléma

Így is több ország űrprogramja miatt már számottevő mértékű az űrszemét, olyannyira, hogy gondot okoz különféle műholdak működtetésénél és veszélyt jelent pl. a Nemzetközi Űrállomásra is (már csak azért is, mert kb. 36 ezer kilométer/óra sebességgel keringenek) A probléma olyan súlyos, hogy van egy amerikai űrkutató ügynökség (Space Surveillance Network), mely felelős az űrhulladékok „nyomon követéséért”, indokolt esetben a műholdak irányának megváltoztatásáért vagy a közeli ütközésekre való figyelmeztetésekért is.

3. probléma

Érdemes figyelembe venni, hogy mi történne baleset esetén és ha a szemét nem jutna el a Napra. Földi szemét keringene az univerzumban, ami ugyanúgy mint “itthon” nem tűnik csak úgy el, keringene tovább és ugyanúgy szennyezné a világegyetemet, mint a Földet. Ha itt nem is, ott problémát jelentene.

…de egyáltalán, miért éreznénk jogosnak összeszemetelni még az űrt is?

Akárhogyis nézzük, a legjobb, ha minél kevesebb szeméttermelésre törekszünk a mindennapjainkban is és inkább újrahasznosítható megoldásokat választunk!

Vélemény, hozzászólás?