blog

Ha valamit megfogadsz a Föld napján, akkor az legyen a vegyszermentes takarítás!

A kontrollálatlan vegyszerhasználat a bőrre, a felszabaduló gőzök miatt pedig a légzőszervekre is közvetlen veszélyt jelent sőt, közvetetten hozzájárul az allergia, asztma és egy sor hosszútávú betegség kialakulásához is. A koronavírus-járvány mértéktelen fertőtlenítési láza súlyosbíthatja a problémát – ha megfeledkezünk a mértéktartásról!

A vegyszerallergia az egyre nagyobb számú, mindenféle egészségre káros elemet tartalmazó erős háztartási szerek elterjedésével vált népbetegséggé. Ha takarítás közben bőrirritációt (viszketés, kipirosodás, hólyagosodás), orrdugulást, tüsszögést esetleg szemviszketést tapasztalsz, akkor elég nagy valószínűséggel neked is ezzel van dolgod. Mindez leggyakrabban akkor jelentkezik, ha túl nagy mennyiségben túl gyakran érintkezünk a fertőtlenítő szerekkel. Az egy éve megváltozott takarítási szokásokkal ez a veszély is fennáll, sőt gyakoribbá válhat. A járvány ugyanis extra mennyiségű háztartási fertőtlenítőszerek egész sorát hozta el az otthonokba a jóval gyakoribb takarítás mellett – és így könnyebb lett megfeledkezni az egyensúlyról. Azóta több figyelmeztető tanulmány is napvilágot látott az elmúlt hónapokban arról, milyen bőrirritációt milyen mértékű vegyszerhasználat válthat ki vagy épp hogy milyen mértékben súlyosbíthatja az asztma tüneteit (erről a lenti cikkben írtunk bővebben ).

A vírus terjedésének megelőzése indokolta a fertőtlenítőszerek megnövekedett használatát, a probléma viszont az ezekben található, egészségre káros elemek ismeretének hiányából és a mértéktelen használatból fakadt. Fontos tudni, hogy még ha nem is visszük fel közvetlenül a testünkre, az érintkezés kockázata így is nagy – még csak nem is a takarítás alatt, de utána a fertőtlenített felületeken történő gyakori érintkezéssel. Az ezeken található vegyszermaradványok bőrrel való érintkezésének kockázata továbbra is magas, különösen akkor, ha a fertőtlenítőszer használata rutinszerű gyakorlattá vált.

Az egészséges immunrendszerhez viszont jótékony baktériumokra, kiegyensúlyozott baktérium háztartásra is szüksége van szervezetünknek, melyek részben környezetünkben, otthonunkban találhatók és az erős vegyszerekkel őket is elpusztítjuk. Ez az allergia, asztma bőrirritáció mellett számos más betegséget alakít ki hosszútávon (pl. akár cukorbetegséget is). – mi tisztítószereinkkel részben ezt akartuk megelőzni. Egyrészt a környezetbarát szemlélet jegyében probiotikus technológiával állítjuk elő termékeinket: jótékony mikroorganizmusok természetes együttéléséből keletkeznek tisztításra kiválóan alkalmas felületaktív anyagok. Másrészt az egészséges baktérium háztartás fenntartása érdekében ezek az anyagok  fizikai úton képesek számos patogénnel szemben szaporodásgátló hatás elérésére.

Szóval mi azt mondjuk, egészséged hosszútávú megőrzése érdekében, a Föld napja alkalmából használd tudatosan tisztítószereid a mértéktelen fertőtlenítés helyett!

 

A koronavírus okozta fertőtlenítési láz hozzájárulhat az asztma tüneteinek súlyosbodásához

Vélemény, hozzászólás?