blog, Egyéb kategória

Mire figyelj tisztítószer vásárlásnál, ha a tisztaság mellett az állatok védelme is fontos?

Nem kell állatvédő aktivistának lenni, hogy úgy érezd, zavarnak az állatkísérletek vagy állatok kárán előállított tisztítószerek. Szerencsére azért egyre több terméket találsz, amik nélkülözik ezt, mutatjuk mire ügyelj!

De mit is jelent valójában a vegán egy tisztítószer esetében? Miben különbözik attól, ha valami “állatkísérletektől-mentes”? A két kifejezést sokszor felcserélik, pedig nagyon is különböző dolgot jelentenek:

Vegán

Ha egy termék vegán, az azt jelent, hogy nem tartalmaz állati termékeket vagy állati eredetű összetevőket – vagyis ez nem a gyártási folyamatot jellemzi. Amint azt a Logan Harmony vegán sminkblog magyarázta: „Az állatokon tesztelt termékek vegánnak vallhatják magukat.

Állatkísérletektől mentes (angolul: cruelty-free)

Ez pedig azt jelenti, hogy az összetevőket, komponenseket és az elkészült terméket nem tesztelték állatokon – vagyis ez a tesztelési folyamatra vonatkozik, nem pedig az összetevőkre.

Szóval a két definíció alapján…

Egy magát vegánnak valló tisztítószer még simán végezhet állatkísérleteket a termékén, míg ez igaz fordítva is, egy állatkísérletektől mentes termék könnyen lehet, hogy tartalmaz nem vegán összetevőket, mint például mézet, kollagént, zselatint vagy méhviaszt is.

Minden esetben segítségedre van vásárlásnál a címke, ahol az adott gyártó feltünteti, ha valamelyik jellemző termékére. Szerencsére nálunk például egyik sem jön szóba, hiszen termékeink kivétel nélkül, vegán összetevőkből, állatkísérletek nélkül készülnek! 😉

 

Vélemény, hozzászólás?