élő fenyő
blog

Igazi, cserepes, mű esetleg alternatív? – ezeket vedd figyelembe, ha környezetbarát karácsonyfát szeretnél

Elég kreatívak tudunk lenni, ha a karácsonyfa állításról van szó – mármint létezik “karácsonyfa” zsinórból, könyvhalomból, deszkalapokból, tojástartókból, sőt biciklikerékből is (tényleg). De azért a legfőbb kérdés minden évben többnyire még mindig ugyanaz: igazit, műfenyőt vagy cserepes fenyőt válasszunk, ha jót is akarunk tenni a bolygónak?

“Naná, hogy igazi karácsonyfát!”

Kétségtelen, hogy ez az egyik legjobb választás, de azért nem ennyire egyértelmű. Ebben az esetben a természet elintézi a “gyártási folyamatot”, amíg él, a fenyőfa otthont ad más élőlényeknek és még hozzájárul a tiszta levegőhöz is – nem mellesleg 100%-ban újrahasznosítható. Egyébként sem kell attól tartanod, hogy “egyszer elfogy az erdő”, hiszen ezek a fenyők nem vadon élnek, hanem termelők kereskednek vele, akik folyamatosan ültetik az utánpótlást.

Negatív hatása a környezetre azért van, hiszen gondozásuk mezőgazdasági munkával jár: ennek egy részét gépekkel intézik másrészt gyomirtó szerrel kezelik a fenyőfákat. Emellett ne felejtsük el, hogy a szállításnak is van ökológiai lábnyoma, míg a termelőtől a piacra, a piacról a lakásba kerül. Nem beszélve az elszáradt fákról, melyek feldolgozása szintén hozzáad az ökológiai lábnyomhozléteznek a megoldására környezetbarát törekvések, de javarészt még mindig hulladékégetőkbe kerülnek.

Cserepes fenyő karácsonyfa

Meg is veheted a fát, igen, de akkor készülj fel az új “lakóra”, akiről gondoskodnod kell. Mint minden más szobanövénynek, neki is vannak speciális igényei: pl.: 12 napnál tovább a legtöbb esetben nem érzi jól magát beltérben vagy épp kiköltöztetés előtt fokozatosan kell a hideghez szoktatnod. De egyébként ha bevállalod és van hova kiültetned, akkor a karácsonyi műszak lejártával extrán jó, hogy otthona lehet élőlényeknek, nem mellesleg a fenyőd oxigént is termel.

Esetleg a kölcsönzés?

Többek között kertészetekből van lehetőséged erre, ezek cserepes fenyőfák, kibérled aztán visszakerülnek az ünnepek elmúltával a kertészetbe – mindenki jól jár! Nem marad a fenyő a nyakadon, a macera csak a szállítással van.

Műfenyő

Ez lenne a legkörnyezetbarátabb megoldás? Hát…

Egy kutatás szerint legalább 20 karácsonyt ki kellene bírnia ahhoz, hogy kisebb ökológiai lábnyoma legyen, mint a valódi karácsonyfa esetében. Ennél azért jellemzően hamarabb végzik a kukában a műfenyők. Műanyagból és fém keverékéből készül általában olyan formában, ami nem újrahasznosítható. Nem beszélve a gyártási folyamatról, ami rengeteg energiát emészt fel és még ott van a szállítás is: műfenyők terén egyik vezető gyártó Kína, így ha Európában vesszük még a szállítást is nyugodtan beleszámolhatjuk az ökológiai lábnyomába.

Ha mégis ezt választanád, ne vegyél újat, keress az interneten használt műfenyőt!

Szóval ha rangsorolni kellene, hogy melyik karácsonyfa környezettudatosabb:

  1. Cserepes fenyő (kölcsönzött is)
  2. Vágott fenyő
  3. Műfenyő

…vagy még mindig ott vannak a bevezetőben említett alternatív karácsonyfák, hiszen ahhoz a fentiek egyikét sem kell megvennünk. 😉

Neked milyen karácsonyfád lesz idén?

A következő cikkünkben megtudhatod, mit tehetünk a karácsonyi ételpazarlás ellen!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?