blog

A karácsonykor jellemző pazarló ételfogyasztási szokásokon csak minimálisan változtat a koronavírus

Hogyan csökkentheted a pazarlás mértékét mégis?

A karácsonyról mindenkinek a család együttléte, a fa, az ajándékozás, – na meg az ipari mennyiségű étel ugrik be. Magyarországon évente majdnem 2 millió tonna élelmiszer végzi a kukában – tetemes része ebben a pazarló időszakban. Elég csak pár dologra ügyelned és nemcsak a bolygót, de a pénztárcádat is megkíméled a felesleges költekezéstől!

Eleve kétségbeejtően hatalmas az élelmiszer túltermelés (pl.: Amerikában kétszer annyi kerül a boltokba, mint amennyire az embereknek szüksége lenne), de az ünnepek alatt a pazarlás drasztikusan fel is erősödik a kereslet irreális megugrásával: egy felmérés azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek 70%-a vásárol extra élelmiszert “csak a biztonság kedvéért” az ünnepek alkalmával. Angliában pedig az ilyenkor jellemző étkezési szokások akkora ökológiai lábnyommal egyenlőek, mintha egy autó 6000-szer járná körbe a Földet. 

Ráadásul egyelőre úgy néz ki, ezen a koronavírus sem változtat: inkább arról érkeznek  hírek, hogy mindenki hamarabb fogja elkezdeni a bevásárlást, félve a járvány okozta esetleges készlethiánytól és többet rendelünk majd online. Amerikában készült el előzetesen egy felmérés, melyben a megkérdezettek mindössze 50-100 dollárral terveznek kevesebbet költeni idén – kérdés, mennyire lesz ez jellemző világszinten.

Az élelmiszeripari túltermelés épp olyan súlyos problémának tekinthető, mint a klímaváltozás, a pazarlás nemsokára visszafordíthatatlan mértékben lesz hatással a bolygóra,  a termőföld igény miatt kivágott erdők és az ehhez szükséges energiaforrások grandiózus mértékű használatával.

Hogyan csökkentheted ezt minimálisra az ünnepek alatt,  egyéni szinten?

Mérd fel a terepet!

Mielőtt megrohamoznád a boltot, nézd át mi van otthon! (Tartós élelmiszerből valószínűleg amúgy is akad valamelyik polcon.) Ez alapján, környezettudatosan állítsd össze a bevásárlólistádat, így nem csábulsz el a boltokban a karácsonyi egyet-fizet-kettőt-kap és hasonló ajánlatokra.

Ne vásárolj túl, így elkerülhető a pazarlás!

…és vásárolj részletekben!

Annyit vegyél, ahányan lesztek – itt könnyű elhasalni, mert nehéz kiszámítani mennyi az annyi. Szerencsére már erre is létezik egy felmérés: általában ajánlott körülbelül másfél adag/fővel számolni, de most vedd figyelembe, hogy többfogásos menüről beszélünk, lehetséges, hogy elég, ha csak háromnegyed adag/fővel számolsz, hogy elkerüld a pazarlást.

Nem mellesleg a boltok nyitva lesznek két ünnep között is, nem kell felhalmoznod semmit előzetesen, aztán meg izgulni, hogy nem hagytál-e ki valamit. (Így a hűtőbe is nagyobb eséllyel férsz majd be még a maradékokkal együtt is!)

Itt is jöhet az újrahasznosítás!

Fagyassz le mindent, amit csak tudsz de ha már tényleg nincs egy fikarcnyi hely sem, akkor az internet elhalmoz újrahasznosító receptekkel!

Te hogyan takarékoskodsz az étellel az ünnepek alatt?

Vélemény, hozzászólás?