blog

Miből áll a házipor és mit tehetsz ellene?

Mi az a házipor? Honnan jön? Létezik, hogy egyszer teljesen pormentes lehet a lakás?

A házipor összetételét is számos kutatásban vizsgálták már, egyesek szerint tartalmaz pl. emberi hámsejtet, textilfoszlányokat, homokszemcséket vagy akár  45 különböző mérgező anyagot is. Ez az arány eléggé változó, tekintve, hogy függ életmódtól is, de annyi bizonyosnak látszik, hogy körülbelül 60%-át kültérből “hozzuk be” az otthonunkba. Mindezek mellett az egyik fő alkotóelem és az allergia okozója a házi poratka ürüléke: tévhit ugyanis, hogy a házipor-allergiának keresztelt betegségben szenvedők “szimplán” a házi porra allergiásak. Az atka kb. 0,3 mm-es méretével nem tűnik valami félelmetes ellenségnek – a gond ott kezdődik, hogy rengetegen élnek az otthonunkban. Ez az állat az elhalt hámsejtjeinkkel táplálkozik, így szinte a lakás minden helyiségében megtalálható, de kiváltképp ágyban, ágyneműben, szőnyegeken. Az így keletkező megszáradt ürülék belélegzése vált ki allergiás reakciót.

4 egyszerű dolog, mit tehetsz a por felhalmozódása ellen:

  • Portörléshez mindig nedves törlőruhát használj!
  • Legyen minél kevesebb porfogó a lakásban! Ide tartozik a dekorációs elemek túlzott felhalmozása, a rengeteg műszálas plüssállat vásárlása is például. Ne felejtsük el, mindenen képes megülni a por, plusz egy tárgy csak plusz egy felület neki és plusz egy felület nekünk a takarításhoz.
  • Függönyválasztás terén jobb a könnyű, vékony textil, hiszen azt nehezebben lepi be a por, mint egy sűrű szövésű, vastag anyagot. Ezen kívül is viszont mossuk havonta a függönyöket.

Ágyneműnk is ha lehet, legyen műszál helyett pamutból. A pihenőhelyek (ágyak mellett kanapék, fotelek stb.) az atka mekkája lehet, így ebben az esetben különösen fontos lehet,  hogy ne lendítsünk a por mennyiségén egy azt vonzó anyaggal is még.

Vélemény, hozzászólás?