blog

Miért fakulnak a ruhák és hogyan állíthatod ezt meg?

Főleg az élénk színek, de még a fekete ruhák is egy idő után veszítenek erejükből kortól függetlenül. Tudd az okát, hogy küzdhess ellene!

Miért fakul ki a ruhaanyag?

A címkéből sok mindent megtudhatsz, általában feltüntetik, ha számíthatsz színvesztésre.

Ha a címkén nem szerepelnek figyelmeztetések, a ruha valószínűleg színtartó, de legalábbis ellenállóbb, mint a színvesztésre hajlamos darabok. (A szintetikus szövetek egyébként jobban megtartják a színüket, mint a természetes anyagok, például a pamut vagy a gyapjú.)

Ha minden tisztítási utasítást maximálisan betartasz, még akkor sem lehetsz biztos a dolgodban, a ruhák fakulásának ugyanis több oka lehet: a festék nem megfelelő, nem túl tartós vagy épp a szövet nem alkalmas az adott festékanyag megtartására. Emellett vannak mosószerek, melyek nem passzolnak össze a festékkel, könnyen kivonva azt az anyagból.

Hogyan mosd a legkisebb kockázat nélkül?

A jó hír az, hogy van néhány módja annak, hogy ruhád eredeti színét a lehető leghosszabb ideig megtartsd:

  • Különítsd el az élénkebb és pasztell színeket a sötét színű ruháktól, és inkább hasonló színeket moss együtt.
  • Kifordítva mosd ruháid és húzd fel az összes cipzárt – vannak anyagok, melyek a mosás során az intenzív súrlódás miatt fakulnak ki.
  • A nehezebb szöveteket mosd mindenképp külön a kényesebbekkel!
  • Használj színfogó lapokat! Így a mosás során minden igyekezet ellenére eleresztett festék sem a többi ruhában köt ki.
  • Sose töltsd túl a mosógép dobját – kevesebb súrlódásnak teszed ki a ruhát, nem mellesleg a gép élettartamát is meghosszabbítod!
  • Sose teregesd közvetlen erős napfénybe!
  • A legtöbb esetben a ruházat néhány mosás után már nem ereszt színt. Ennek ellenére érdemes a fentiek betartása továbbra is, hogy biztosra menj!

Vélemény, hozzászólás?