blog

Napi átlag 110 L vizet fogyaszt a magyar – de ezt a felére is csökkenthetnénk!

Ez a szám magába foglal minden tisztálkodási, takarítási és az étkezéshez szükséges vízmennyiséget és megmutatja, hogy még mindig hajlamosak vagyunk többet használni, mint amire valóban szükségünk lenne: szakemberek szerint ugyanis ezt akár a felére is csökkenthetnénk – írja az Index.

A vízfogyasztás mérséklésére nem csak az egyre apadó édesvízkészlet miatt van szükség: kevésbé ismert tény, de a víz használatával a bolygót is melegítjük. A fogyasztással ugyanis párhuzamosan energiát is használunk, elég csak a takarításra gondolni – mosógépek, mosogatógépek, a melegvíz előállításánál nagy mennyiségű üvegházhatású gázt juttatunk a levegőbe.

Viszont! Ha például fogmosáskor, zuhanyzáskor (szappanozás, samponhasználat közben), elzárnánk a csapot vagy épp mosogatás közben nem folyatnánk állandóan a csapot, akkor Ürge-Vorsatz Diána kutató szerint akár még a felére is csökkenthetnénk a vízfogyasztásunkat.

A reprezentatív felmérést ezer fő részvétel készítették, mely alapján az is kiderült, hogy a magyarok kétharmada nem tudatos a fogyasztásban, a tudatosabbak pedig a 40 év felettiek közül kerülnek ki. (Ugyan nem környezetbarát szempontok miatt, hanem jellemzően anyagi megfontolásból, egész egyszerűen spórolni szeretne.)

Vélemény, hozzászólás?