blog

Miért nem mindegy mivel mosogatsz?

Nemcsak a tisztító hatás miatt fontos. Elvégre a mosogatószer az edényeiddel, evőeszközeiddel érintkezik, melynek összetevői aztán a fogyasztott étellel együtt a szervezetedbe juthatnak.

Régóta tudjuk, az egészséges baktériumháztartás egyensúlyára komoly hatással van a háztartásban használt tisztítószer. Nincs ez másképp a mosogatószerrel sem, sőt. Számos tanulmány bizonyítja, hogy egyes mosogatószerek maradványai mosogatás és öblítést követően is megmaradtak az evőeszközök felületein, melyek a következő étkezéskor bejuthatnak a szervezetbe.

Sajnos a legtöbb mosogatószer a konyhai durva szennyeződések miatt (mint az odaégett ételmaradványok, a zsír- és olajfoltok) még mindig tartalmaznak olyan erős felületaktív anyagokat, melyek képesek ugyan egyik pillanatról a másikra lebontani ezeket a szennyeződéseket, de épp ezzel párhuzamosan rendkívül veszélyesek lehetnek az emberre nézve is. (Nem hiába ajánlott gumikesztyű használata az esetükben.)

Ez nemcsak a szem- és bőrirritációban mutatkozhat meg, hanem a bélrendszerben is:

  • Az emberi gyomorfalán van egy védőréteg, mely gyakorlatilag megvédi a gyomrot a benne található rendkívül erős gyomorsavtól. Hasonló védőréteg található a belekben is, mely a sérülésektől véd. Az erős vegyszerek összetevői ha képesek lebontani a konyhai zsírokat, olajokat, akkor ezekre is veszélyt jelentenek.
  • A triklozán sok erős felületaktív anyag mellett az antibakteriális szerekben is megtalálható, melyről kimutatták, hogy többek között vastagbélgyulladást okoz.
  • A hagyományos vegyszerekben található szintetikus illatanyagok vegyi anyagokat, köztük ftalátokat is tartalmazhatnak, melyek képesek felborítani az egyensúlyt az élőlények mikrobiomjában.

Válassz inkább olyan tisztítószert, melyek úgy hatékonyak, hogy nem tartalmaznak egészségedre káros összetevőket!

Vélemény, hozzászólás?