blog

Most komolyan lehet, hogy környezetbarát az atomenergia?

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpont (JRC) néven futó tudományos testülete nemrég arra a következtetésre jutott, hogy talán mégis fenntartható technológia lehet a nukleáris energia. Több zöld szervezet tiltakozott a kijelentés ellen, kérdés, vajon mi lehet a háttérben.

Fenntartható, vagyis ebben az esetben azt jelenti, hogy az atomerőmű-építés megfelel azoknak a kritériumoknak, amiknek egy zöld beruházásnak kell. 2020-ban az EU szakértő tanácsadói ezzel kapcsolatban még eléggé megosztottak voltak a kérdésben – annak ellenére, hogy elismerték, az atomerőművek alacsony szén-dioxid kibocsátás mellett képesek stabilan termelni villamos energiát. Viszont az ezzel járó hulladék kezeléséről akkor még nem igazán esett szó: pl. a radioaktív hulladékok kezelése és környezetre/élővilágra gyakorolt drasztikus hatásukról – ezt a feladatot kapta most meg a Közös Kutatóközpont.

A jelentés nem adott bizonyítékokat arra, hogy az atomenergia súlyosabb környezeti kárt okozna vagy az emberi egészségre nézve jóval veszélyesebb lenne, mint más villamosenergia-termelési technológiák.

A radioaktív hulladékot jelenleg úgynevezett mélygeológiai formációkban tárolják, amit a központ most biztonságosnak nyilvánított – annak ellenére, hogy ezek hosszú távú hatásairól még semmit sem tudunk. (!)

Vélemény, hozzászólás?