blog, Egyéb kategória

Ritkábban takarítjuk, de most itt az ideje a tavaszi nagytakarításnál!

Azért azt el kell ismerni, a kosz azért egy elég ragaszkodó dolog, mindenhol képes megjelenni – még olyan helyeken is, ahol kevésbé gondolnánk. Nézzünk pár helyet, melyet jellemzően ritkábban takarítunk és legalább most a tavaszi nagytakarítás okot ad rá!

 

Matrac

Kimostad a huzatot, kiporoltad a párnákat, de mi lesz a matraccal? Mágnesként gyűjti a port, szóval évente ajánlott párszor megforgatnod, de legalább a tavaszi nagytakarításnál érdemes még porszívóval rendesen át is szívnod!

 

Kilincsek és kapcsolók

Tipikus ritkán takarított felületek, pedig az érintéssel rengeteg kórokozó is kerülhet rájuk. Ajánlott legalább hetente áttörölni, de ha máskor nem is, legalább a tavasz alkalmával menj végig rajtuk tisztítószerrel!

 

Cipőtartó szekrény belseje

A cipőről gyakorlatilag minden ide hullik, a látható sárból pedig láthatatlan por lesz – megér egy takarítást, ha már úgyis elrakod a hidegebb időre szánt cipőket!

 

A függőleges részek

Igen, azokon is megül a por – bármilyen anyagból is álljon a fal! Egy mikroszálas törlőkendővel elég áttörölni, hogy óvjuk a felületet és megelőzzük az elszíneződést! 

 

Plafonok

Mint mondtuk, a por mindenen képes megtapadni! Ezt nemcsak a szoba felső sarkaiban logó pókhálók jelzik, a plafonon szabad szemmel csak nehezen észrehevető mértékben, de jelen van a por – itt is egy mikroszálas törlőkendővel elég átfutnod a felületen!

 

Kisállatjátékok és fekhelyek:

Változó, hogy télen mennyire hullajtják a szőrüket, mindenesetre a tavaszt kezdjük tiszta lappal, alaposan tisztítsuk ki a kedvencek helyét is: először szívjuk át porszívóval, a nagy mennyiségű szőr ugyanis árthat a mosógép belsejének, majd mehet egy alapos mosásra. Ugyanez játékaikkal is, elvégre mégiscsak szájukba veszik, néha muszáj egy tisztítás!

 

Az alig használt fiók

Mindenkinek van egy fiókja, tele ritkán használt tárgyakkal, mint a nagyi evőeszköz-készlete vagy egy korábbi fellángolásból maradt, használatra váró hobbikellék – na ez tökéletes idő a takarításukra vagy esetenként a szelektálásukra is!

 

Neked van olyan hely, melyet csak tavasszal takarítasz?

 

Vélemény, hozzászólás?