blog

A háztartásban található vegyszerek kihatnak gyerekeink bélflórájára

Először talált egyértelmű összefüggést egy csapat amerikai kutató a gyerekek emésztőrendszerében lévő mikroorganizmusok szintje és az otthoni környezetükben található vegyi anyagok mennyisége között.

Az utóbbi években a bélmikrobiom (a bélrendszerünkben élő, baktériumokból és gombákból álló mikrobák közössége) egyre népszerűbb téma a kutatók körében. Gyanítják ugyanis, hogy ezek a mikroszkópikus kis élőlények (baktériumok és gombák) számos elég fontos belső folyamatot befolyásolnak:

  • a tápanyagok felszívódását
  • az immunrendszer fejlődését
  • sőt, egészségtelen arányukat olyan betegségek kialakulásával kötik össze, mint a kóros elhízás, asztma vagy akár a demencia.

A Washingtoni Állami Egyetem és a Duke Egyetem együttműködésével készült kutatás során első lépésként 69 gyerek, többek között óvodás korúak vérét és vizeletét vizsgálták a hétköznapi életünk során jelen lévő, ún. félig illékony vegyületek szintjének meghatározásához. Ezután székletminták segítségével tudták megállapítani, milyen összefüggés van bizonyos szennyező anyagok és a bélflóra összetételének kapcsolatában:

  • Ilyen volt például a ftalátok, melyeket mosószerekben, testápolási termékekben is használnak (pl. szappan, sampon, hajlakk) és egyébként műanyag ruházatokban is (pl. esőkabát).
  • …vagy például a per- és polifluor-alkil-vegyület (PFAS), mely például folt és víztaszító szövetekben, szőnyegek és bútorok bevonatában, fényezésekben, festékekben, tisztítószerekben és letapadás-mentes edényekben is megtalálható.

Miért veszélyes ez?

Naponta ki vagyunk téve ilyen vegyi anyagoknak a levegő és a lakáspor miatt. A gyerekek a szőnyegeken, padlón kúszva-mászva vagy játékokat, különböző tárgyakat gyakran szájukba véve különösen veszélyeztetettek.

Két forradalmi eredmény segíti a további kutatást

Azoknál a gyerekeknél, akiknek vérében nagyobb mennyiségű PFAS-vegyületet találtak, mérhetően csökkent a baktériumok sokfélesége és mennyisége is, míg a ftalátok jelenléte a bélben élő gombapopuláció csökkenésével járt.

A kutatást vezető Courtney Gardner elmondása szerint az eredmény aggasztó, még akkor is, ha egyértelmű bizonyíték arra nincs, pontosan hogyan befolyásolják egészségünket ezek a bélrendszerben élő baktériumok és gombák. Kiemelte, esetleges károsodásuk akkor igazán nagy probléma, ha mondjuk egyes fajoknak egyedi szerepe van egészségünk megőrzésében.

Sőt, a kutatókat is meglepte, de azoknál a gyerekeknél, akiknek vérében magasabb volt a kémiai vegyületek szintje, olyan baktériumot is találtak, melyeket mérgező anyagok semlegesítésére használnak – és amik egyébként nem jellemzőek emberi szervezetben. Ezeket az úgynevezett dehalogenáló baktériumokat  olyan környezetszennyezések okozta károk mérséklésére használják, ahol nehezen lebomló, halogénezett szerves vegyületek kerülnek a környezetbe.

Te milyen vegyszertartalmú tisztítószereket, tisztálkodási termékeket használsz otthonodban?

Vélemény, hozzászólás?