blog

Textilipari hulladék: 2050-re kétszer is megépíthetjük belőle a kínai Nagy Falat

Alapvetően kellene megváltoztatnunk ruhavásárlási szokásainkat, hogy az általunk termelt több millió tonna újrahasznosítatlan textilipari hulladék ne nőjön több mint kétszeresére 2050-re.

Egy átlagos vásárló ruháinak 60%-a végzi hulladékként egy éven belül. Az Ellen MacArthur Alapítvány becslése szerint csak 2020-ban megközelítőleg 18,6 millió tonnát dobtunk ki és ez a szám 2050-re akár évi 50 millió tonnára is ugorhat. Ha ez megtörténne, akkor az azt jelentené, hogy felépíthetnénk ruhából a new yorki Empire State Buildinget és akkor is az összes kidobott ruhamennyiségnek csak 0,05%-át kellene felhasználnunk ehhez.

Annak érdekében, hogy látványosabbak legyenek a hulladék termelés drámai adatai, a NeoMam Studio egy elég nyugtalanító videóban a világ 8 híres épületét veti össze a kidobott ruhamennyiség mértékével.

A készítők kiemelik: Ha a szeméttermelés mértéke nem változik, 2050-ben már annyi textilipari hulladék keletkezik, amivel felépíthető lenne a kínai Nagy Fal – kétszer! Azt remélik, a videó segít abban, hogy sokan átgondolják fogyasztási szokásaikat: Hosszabb viselet, kevesebb vásárlás, természetes (nem szintetikus) anyagból készült változatok beszerzése, megunt ruhák eladományozása.

A textilipari hulladék hamarosan a fejünkre nő

Vélemény, hozzászólás?