blog

Tipikus szilveszteri kellékeket inkább környezetbarát anyagokból!

Ahogy már arról korábban írtunk, karácsonykor akár 40%-kal több szemetet is termelhetünk, mint az év bármely más szakában és ez bizony kitart az újév ünnepén is. A hagyománnyá vált szilveszteri kellékekre szerencsére már jó pár környezetbarát megoldás is létezik. Mutatunk párat a kedvencekből!

Konfetti

Az ünnepi dobálást a középkor óta szeretjük, a hagyományt elsősorban Olaszországból eredeztetik, de ekkor még inkább részben gyümölcsöket, érméket használtak a célra és csak a 19. század végén “egyszerűsítették” le a dolgot papírkonfettire. Azóta számos anyagból elérhető, többek között erősen környezetszennyező műanyagból is. Mit használj helyette?

  • Szárított kisebb falevelek – itt csak a begyűjtéssel lesz gondod.

(Kép1 – Forrás: pinterest.com)

  • Szárított virágszirom – ha a minél színesebb híve vagy.

(Kép2 – Forrás: pinterest.com)

  • Készíts környezetbarát konfettit falevelekből – csak egy papírboltokban kapható papírlyukasztóra lesz szükséged!

(Kép3 – Forrás: pinterest.com)

  • Ha még inkább a gyerekek kedvében járnál: helyettesítsd buborékfújással! Már kapható vegyszermentes, környezetbarát változatban is!

(Kép4 – Forrás: pinterest.com)

Lufi

A lufikat vagy BoPET nevű, nem lebomló műanyagból vagy latexből gyártják. Utóbbi kezd dominálni a piacon környezetbarátabb megoldásként, bár lebomlása így is hónapok, évek alatt zajlik le. Nemcsak szemetel és a bomláskor eltávozó méreganyagok miatt még környezetet is szennyez, hanem az élővilágra nézve is rendkívül veszélyes, ételnek nézhetik, lenyelik, ami eltömíti az emésztőrendszerüket.

  • Ha a lényeg, hogy szálljon, alternatív megoldás itt is a buborék.
  • Ha viszont elég, hogy csak díszként funkcionál, akkor sokkal változatosabb megoldást jelentenek a különféle anyagokból készült környezettudatos dekorációk:

(Kép5. – Forrás: pinterest.com

(Kép6 – Forrás: pinterest.com)

…amik nem mellesleg tartósak is!

  • Vagy akár egy ötletes papírlampion sokkal látványosabb megoldás, mint bármilyen csilli-villi lufi!

(Kép7 – Forrás: pinterest.com)

Szívószál

Az a helyzet, hogy a legjobb, ha egyáltalán nem is használunk. Csak az Egyesült Királyságban évente még mindig 8.5 millió használt műanyag szívószál végzi a kukában, ami aztán jó pár száz évig nem tűnik el a Földről és ezalatt nem egy esetben elhullott tengeri állatok gyomrából kerülnek elő. Egy fokkal jobb ennél a papír változat, de azért itt sem egyértelmű, hogy újrahasznosítható anyagról beszélünk – pláne, hogy sok újrahasznosítással foglalkozó cég nem tud mit kezdeni az itallal szennyezett papírral, így abból ugyanúgy szemét válik. Ha nem tudsz lemondani róla: fa, bambusz, fém szívószálak is kaphatók manapság!

(Kép8 – Forrás: pinterest.com)

Írd meg, ha van neked is egy jó környezettudatos ötleted! 😉

Vélemény, hozzászólás?