blog

Mi az a mikrobiom és miért fontos, hogy beszéljünk róla?

Ha nagyon egyszerűen össze kellene foglalnunk: testünkben és testünkön baktériumok és egyéb mikroorganizmusok milliárdjai foglalnak helyet, amelyek velünk együtt élve, bennünket támogatva segítik hétköznapjainkat. Ezt a megszámlálhatatlan mennyiségű láthatatlan jótevőt hívjuk mikrobiomnak.

A mai kor emberének, ha azt mondjuk „baktérium” azonnal összerándul a gyomra és rettegve menekül egy kád fertőtlenítőszerért, hogy biztonságban tudhassa saját magát és családját.

Mára viszont a tények már más irányba mutatnak: igaz, hogy léteznek kártékony baktériumok, amik meg is betegíthetik az embert, viszont fontos tudnunk, hogy a baktériumok 90%-a az emberre nem veszélyes. Sőt, nem, hogy nem veszélyes, de kimondottan fontos szerepet töltenek be az immunrendszer, a szív, az elme, a testsúly és számos más terület támogatásában.

De nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen mint tudjuk az emberi szervezet tízszer annyi mikroorganizmust tartalmaz, mint emberi sejtet! Ha csak a bélflórát nézzük is több mint 1000 baktérium faj található meg bennünk, melyből mindegyiknek külön feladata van az egészségünk kordában tartásában!

A baktériumflóra fogalma nem ismeretlen számunkra, hiszen egyre többet hallunk róla, hogy a bélflóra állapota milyen fontos! Gondoljunk csak arra, hogy manapság már a legtöbb antibiotikumos kezelés mellé a doktor ír fel probiotikumot is. Keveset foglalkozunk azonban azzal a ténnyel, hogy nem csak a bélrendszerünkben találhatóak meg ezek az életet jelentő baktériumok. Mellette ott a bőrünk, a hajunk, a szemünk, a szánk és még lehetne sorolni, ahol szintén megkerülhetetlen szerepük van a mikroorganizmusoknak. Kutatások szerint a bőr felborult mikrobiomjának – azaz a bőrön élő sok milliárdnyi baktériumnak – nagy szerepe van olyan komoly bőrbetegségek kialakulásában, mint pl. az ekcéma. [1] Csak a szánkban 700 baktérium faj tanyázik, könnycsatornánkról nem is beszélve és a sornak nincs vége.

Velünk élnek. Értünk dolgoznak. Ráadásul többen is vannak, mint „mi”. Mi mégis minden áron meg akarjuk ölni őket. Biztos, ez a jó irány?

Ha érdekel a megoldás is nem csak a probléma, maradj velünk és további blog írásainkban szakértőink elmagyarázzák mire kell odafigyelnünk!

Addig is kíváncsiak vagyunk véleményedre, görgess lejjebb a kommentekhez!

A Greenbiotic csapata <3

 


[1] Michael R. Williams et al. Quorum sensing between bacterial species on the skin protects against epidermal injury in atopic dermatitis, Science Translational Medicine (2019).

3 thoughts on “Mi az a mikrobiom és miért fontos, hogy beszéljünk róla?

  1. balog.0160 szerint:

    Kedves Dani !

    Érdekes volt ez az írásbeli bemutatása a baktériumoknak. Várom a további olvasnivalókat !

    Köszönöm. Zsuzsa

  2. zsolt57 szerint:

    Kedves Dani!
    Köszönjük az újabb szíves tájékoztatót.
    Meggyőző, nagyon egyetértünk, hamarosan rendelünk is.
    A Greenman termékcsaládot már használjuk, nagyon elégedették vagyunk vele. /Gondolom a név alapján, egy tőről fakadnak/
    Sok sikert, üdv.: Zsolt

  3. Marianna szerint:

    Kérlek, segítsetek abban, hogy ha bebüdösödik a konyhai szivacs, mosogatórongy, felmosó, azt mivel tudom tisztítani? Eddig a D betűvel kezdődő nevű erős fertőtlenítőt használtam, de már nem tudom a “szagát” elviselni. (Gondolom, az erős klór miatt)

Vélemény, hozzászólás?