A fából készült vágódeszka klasszikus eszköz a konyhában az ételek elkészítéséhez. Ugyan vita folyik arról, hogy vajon könnyebben elszaporodnak-e a felületükön a baktériumok, mint más anyagból készült fajtákon, mégis vizsgálatok bebizonyították, hogy megfelelő tisztítás esetén ugyanolyan biztonságosak, mint a többi vágódeszka.
Milyen gyakran tisztítsuk?
A vágódeszkát minden használat után meg kell tisztítani – még akkor is, ha csak egy darab gyümölcsöt vágunk vele. Ha kihagyjuk a megfelelő tisztítást, az élesztő- és penészgombák, valamint a baktériumok tovább szaporodhatnak. Ha hússal dolgozunk, akkor pedig ezt különösen alaposan kell tennünk!
Hogyan tegyük?
- Öblítsük le az ételmaradékot!
- Használat után a lehető leghamarabb öblítsd le a deszkát meleg víz alatt, hogy eltávolítsd a nagyobb ételmaradékokat. Használj szivacsot a makacsabb darabok eltávolításához.
- Ne hagyd, hogy szilárd anyagok és folyadékok sokáig a felületen maradjanak, könnyen nyomot hagynak. A gyors öblítés különösen fontos húsok esetén!
- Tipp: Ha nagyon makacs szennyeződésről van szó, ami súrolást igényel, súrolószer használata helyett szórj szódabikarbónát a deszkára és egy félbevágott citrommal dörzsölgesd.
- Meleg vízzel öblítsd és minden esetben ügyelj a megfelelő szárításra! Át is törölheted egy konyharuhával, de hagyhatod magától is megszáradni – ez fontos művelet, ugyanis a fa könnyen magába szívja a nedvességet és túl hamar berepedezhet, tönkremehet.