blog

Mikroműanyag-szűrő házilag?

A mikroműanyagok veszélyeiről vagy épp a rejtett műanyagokról az életünkben már mi is írtunk korábbi cikkeinkben, de még arra nem láttunk példát, hogyan védekezhetünk előbbiek ellen akár saját módszerekkel is. A Greendex most talált rá egy talán jó megoldást.

A mikroműanyag mára jelen van a vízben, az ételeinkben, sőt még a levegőben is. A legkülönfélébb módon jönnek létre környezetüktől és felhasználásuktól függően, de minden, 5 mm-nél kisebb darab már mikroműanyagnak tekinthető. Műanyag tárgyak kopásával, kozmetikumok használata során, étkezések alatt vagy épp ruháink mosásával is megállíthatatlan ez a folyamat. Szűrhetjük-e házilag?

Mosáskor úgy tűnik igen: léteznek ugyanis olyan eszközök, melyekkel a mosás során keletkezett szálakat képesek vagyunk kiszűrni a vízből. Ilyen a Guppyfriend mosózsákja vagy a Cora Ball szilikonlabdája is. (Habár ezek szintén műanyagból vannak nem mellesleg csak online érhetőek el, így beszerzésük a vártnál költségesebb.) DE! Készíthetünk saját kezűleg is:

A belga Simon Desnerck találta ki a gyakorlatilag szemétből készített szűrő ötletét: A mosógép kivezető csövére kell a szűrőt erősítenünk, ami lehet bármi erre alkalmas, a háztartásban megtalálható eszköz pl. egy nylonharisnya vagy papírszűrő. Ezt beletesszük egy levágott műanyag kannába amiből átvezetjük a csövet a lefolyó hálózatba. A szűrő tartalmát pedig használat után ürítjük.

 

Ötletes, mindenesetre azért a legtöbb esetben inkább törekedj rá, hogy természetes anyagokból készült ruhákat válassz!

Vélemény, hozzászólás?