blog

Így takaríts légúti allergiásként!

Megöl az allergia, főleg most a nyári szezonban? Mutatunk pár alapvető tippet, amit jó ha betartasz takarításnál, hogy csökkentsd a tüneteket!

A rendszeres takarítás ebben az esetben különösen fontos – de ez alatt nem az utolsó négyzetcentiméter alapos fertőtlenítést értjük! A lényeg: ha légúti allergiában szenvedsz, elsősorban a por és a vegyszerekből származó gőzök elleni védekezésre kell ügyelned. penész

Nem mindegy az eszköz

Rengeteg olyan törlőkendő, portörlő, sőt még porszívó is van a piacon, ami nem köti meg kellő mértékben a port, nagy részét inkább csak felkavarja, amivel így a levegőbe kerülve rémálom a takarítás. A legjobbak a mikroszálas kendők és felmosók, sokkal hatékonyabban vonzzák a port, mint a pamut vagy épp a papírtörlők. (Fontos: mindig nedvesen használd, az is segíti a megkötést!) Ha pedig zsák nélküli porszívót használsz, takarítsd minden használat után a gyűjtődobot!

Tényleg kell az illatanyag?

Rengeteg tisztítószer használ a mai napig mesterséges illatanyagot, melyről régóta tudjuk, hogy jelentősen hozzájárul az allergiás reakciók, de még az asztma tüneteinek súlyosbodásához is. Ha ragaszkodsz a jó illathoz takarításnál, válassz inkább olyan terméket, melyben ez természetes összetevőknek köszönhető!

Beltéri páratartalom

A poratka és a penészspóra imádja a párás helyiségeket. Épp ezért ügyelj rá, hogy a hőmérséklet kb. 20-22 Celsius között legyen maximum és a páratartalom ne haladja meg az 50%-ot. 

Nem kell a porfogó

Nincs olyan hely, ahova a por ne jutna be, így jusson eszedbe, mikor még egy dekorációt veszel a polcodra, hogy az is csak porfogóként funkcionál majd. Ideális esetben ezekből legyen minél kevesebb – vagy persze lehet, csak akkor számolj azzal, hogy mindent gyakran kell takarítanod, a csecsebecsék száma pedig egyenes arányosságban növekszik a rászánt idővel.

Kerüld a szőnyegpadlót!

…meg igazából minden olyan műszálas anyagot, ami a por kedvenc leszállópályája. A szőnyegeket amúgy is érdemes minél gyakrabban porszívózni, ha légúti allergiában szenvedsz. No-go zóna a műszálas párnahuzatok, takarók ágyneműk beszerzése is!

Vélemény, hozzászólás?