blog

Mi az a vízkő és miért rossz ez nekünk?

A vízkő megelőzésére nemcsak esztétikai okokból van szükség – konyhai, fürdőszobai eszközeid és a fémfelületek, csempék élettartamát is meghosszabbítod, ha elejét veszed a kialakulásnak. Na meg egyébként neked is elég kellemetlen lehet.

A vízkő kialakulásának mértéke a víz keménységétől függ. Szabad szemmel is jól látható, a csapból kifolyó vízből kicsapódó ásványi anyag. A víz eleve rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, mint a kalcium, magnézium-karbonát vagy épp a mészkő, melyek könnyen lerakódnak minden, vízzel érintkező felületen – különösen a melegebb részeken. Ezekhez keveredhetnek még különféle vegyületek is, mint például a vasvegyület, mely során a vízkő enyhe vörösesbarna színben jelenik meg. A kalcium és magnézium karbonátot a szén-dioxid köti meg, ha lecsökken ennek a jelenléte, akkor tapasztalhatod ezek kicsapódását.

Jó, de rám nézve ártalmas?

Szerencsére nem tudsz olyan mennyiségben bejuttattni a szervezetedbe belőle, ami már ártalmas lehet, de azért elég kellemetlen, ha mondjuk a tea- és kávéfőzőről levált vízkőrészecskék belekerülnek az italba. Kárt tuti nem fog okozni, a gyomrodba kerülve a gyomorsav könnyedén szétmarja.

Legjobb védekezés a prevenció, gyakori takarítással garantáltan nem találkozol vele!

Vélemény, hozzászólás?