blog

Legjobb takarítási tippek januárra profiktól

“Új év, új én” – A január elég erősen arról szól, hogy tiszta lappal kezdjük az újévet – ebbe sokaknak beletartozik a háztartás is. Így gondoltuk, adunk pár ötletet a legjobb takarítási tippekből, melyeket profi takarítószolgálatok tapasztalataiból válogattunk nektek!

  1. Minden a sorrend!

Ne rohangálj fel-alá feladatonként haladva; nemcsak könnyebben kimaradnak munkafolyamatok, hanem még a láthatatlan kosz is utánad megy egyik helyiségből a másikba. Inkább koncentrálj egyszerre egy szobára! Abban az egy szobában haladj felülről alulra és egy irányba, balról-jobbra vagy jobbról balra – és ne feledd az elengedhetetlen szabályt: rendrakás, portörlés, porszívózás, felmosás a takarítási folyamat alapvető sorrendje!

+1: …és mindig nappali fénynél! Gyérebb világításnál az eddig látható por is láthatatlanná válik!

  1. Szelektálj

Nem férsz valamihez hozzá a porszívóval? Vagy percek óta próbálod a törlőkendővel beszuszakolni a kezed a legkisebb résekbe? Így nem csodáljuk, ha könnyen kimarad egy-egy polc vagy ágy alatti rész – de ezzel garantálod a porcicák megtelepedését is. Tényleg szükséged van ennyi cuccra? Az új év új te jegyében itt az idő, ha neked felesleges porfogó, akkor adományozd tovább, kis átalakítással hasznosítsd újra vagy ha mégse menti meg semmi a kukától, akkor figyelj a szelektív gyűjtésre!

  1. Rend a lelke a rendnek is

Az előbb takarítottad le, hát hogy lehet már megint piszkos? Takarítóeszközeid is csak tárgyak, így a kosz őket sem kíméli – aztán az a kosz szépen átvándorol a tisztításra szánt felületekre! Mielőtt nekiesel egy kiadósabb takarítási procedúrának, tedd rendbe őket. +1 tipp: tartsd őket egy (lehetőleg jól zárható) helyen, ne teljen még azzal is az időd, hogy egy szivacs után kutakodsz.

  1. Tartsd szárazon!

Főleg a fürdőre, konyhára jellemző: a nedvességel jön a kosz is és nemcsak a vízkő – minden ilyen felületnek és a benne lévő tárgyaknak (szőnyegek, zuhanyfüggönyök) időről-időre legyen idejük kiszáradni. A szellőzés érdekében használaton kívül legyen nyitva az ajtó vagy ha van, az ablak. Ezzel nemcsak a vízkövet, a penészt is elkerülöd!

  1. Időt takarít az előrelátás

Lehet ezt sokféleképpen csinálni, de hogy időt is spórolj, na az nem mindegy!

Érdemes mindig fenntartanod egy alapvető rendet – kevesebb dolgod lesz aztán. Ne akarj mindent egyszerre, teljesen felesleges – vannak dolgok, amiket heti rendszerességgel érdemes, de van, amit elég pár hetente egyszer. Rendszeresség és tervezés a kulcs, aztán jöhetnek a fenti tippek – garantáljuk, hogy időt spórolnak neked! 😉

Neked van még valami tuti ötleted?

Vélemény, hozzászólás?