blog

Mikor nem egyértelmű, hogy valami újrahasznosítható-e

Biztosan előfordult már veled is, hogy álltál a szelektív kukák felett és agyaltál, hova dobd ezt a láthatóan fém, műanyag, meg valami beazonosíthatatlan anyagból álló izét, hogy újrahasznosítható legyen. Nos, a válasz nem túl meglepő: sajnos mindent a helyére kellene dobni, így marad a szétszedés – már ha ez lehetséges. Nézzünk erre pár példát!

De miért is? Hát nem dolgozzák fel úgyis, ami újrahasznosítható?

Részben szolgáltatásfüggő, mi kerül újrahasznosításra. Eltérő lehet önkormányzatonként, városonként, falvanként, hogy a helyi szolgáltató miként és mit dolgoz fel, szóval a legbiztosabb akkor lehetsz, ha utána nézel a te esetedre mi áll.

Másrészről viszont a feldolgozás során egy válogatás is történik, hogy biztosan a helyére kerüljön minden, még az is, ami egyáltalán nem az újrahasznosítható anyagok közé való: ez lehet gyakorlatilag bármi, amit el tudunk képzelni, extrémebb és nem túl extrém esetekről is beszámoltak már az itt dolgozók. A válogatás időigényes folyamat és minél több a nem helyesen szelektált vagy nem odavaló anyag, a folyamat annál több kapacitást vesz el a valóban hatékony újrahasznosítástól. (Óvatos becslés szerint még mindig csupán a szemét mindössze 20%-a kerül újrahasznosításra!)

Szóval két fontos dolgot tartsunk szem előtt:

  • …hogy a szemetet meg kell tisztítani a szennyeződésektől. Ez leggyakrabban ételmaradékot jelent: pl.: A joghurtos poharat igen, el kell mosni, vagy a gyümölcsleves dobozt át kell öblíteni. Ezzel mérföldekkel könnyíted meg a feldolgozást már csak a fertőzésveszély minimalizálásával is. (Ne félj attól, hogy vizet pazarolsz, elenyésző mennyiségű vizet használsz ugyanis ahhoz képest, ami az előállításukhoz szükséges. – Kivétel az olajos flakon, amit becsavarva helyezz a gyűjtőbe!)
  • Csak olyat dobj a szelektívbe, amiről biztosan tudod, hogy felhasználható!*

Na és itt bonyolódik a helyzet, nézzünk pár példát, hogy mi hogyan újrahasznosítható!

Snackek, édességek csomagolása: ha csillog-villog vagy belül fémes színű akkor már gyanús, könnyen kitalálható, hogy ezek nem pusztán műanyagok, hanem tartalmaznak alumíniumot is. Na ebben az esetben segít a jelzés, hogy újrahasznosítható-e, de javarészt sajnos még mindig nem. Létezik persze már teljesen műanyagból készült változat is (na ez nem csillog), de akkor is megér egy tisztítást a belseje az olajok miatt, mielőtt pattintjuk a szelektívbe.

Aeroszolok: Igen, fémből vannak, de sajnos hajtógázt és vegyszereket is tartalmazhatnak, így sok szolgáltató nem foglalkozik újrahasznosításukkal – mert hogy veszélyes hulladéknak minősül. Ebben az esetben legjobb, ha tájékozódsz a helyi szolgáltatódnál. Ha mehet, könnyítsd meg a dolgot azzal, hogy a műanyag kupakot, levehető szórófejet külön teszed.

Háztartási üveg: Világításhoz használt üvegek, pl.: izzók és fénycsövek semmiképp, ezeknek megvan a maga speciális leadási helye – igen, még a kommunálisba sem dobhatod ki! Ugyanez igaz elektronikai termékek üveg részeire is. Az ablaküveg sem mehet egyértelműen a szelektívbe, ahogyan a tükör sem. (Nem újrahasznosítható ugyanis az az anyag, ami lehetővé teszi, hogy lásd magad benne.)

Kartondoboz: Egyértelműnek tűnhet persze, mert hát papír! Viszont a rajta lévő ragasztószalag nem újrahasznosítható. Rengeteget kapacitást spórolsz a feldolgozóknak, ha leszeded róla!

  • Bármi olyan papíráru egyébként, amiben láthatóan van valami plusz anyag, egy az egyben nem mehet a szelektívbe. Tipikus példa erre az ablakos boríték. (Távolítsd el a celofánt, csak a papír része mehet!)

Elviteles kávéspohár: Általában nem újrahasznosítható – van rajtuk ugyanis egy finom műanyagréteg, a tartósság és a hőbírás érdekében – de ezzel nem tudsz mit kezdeni. Ha rendszeres fogyasztó vagy, inkább vigyél saját újrafelhasználható tartót, egy termoszt vagy pl. léteznek remek hordozható/zárható bögrék is már.

*elvileg minden újrahasznosítható anyagon megtalálod a jelzést, ami zöld utat ad, ez műanyagok esetében az alábbi 4, de egyéb anyagokról bővebb tájékoztatást péládul itt is találsz.

Vélemény, hozzászólás?