Környezetbarát szárítás
blog

Így lesz környezetbarát a mosás!

Ruháink “életciklusának” kb. 75–80 %-a mosásból és szárításból származik, és az ehhez szükséges víz mennyisége, annak felmelegítése és egyáltalán a működéshez szükséges energia óriási ökológiai lábnyomot hagy maga után, különösen ha még szárítógépet is használunk, mely nem igazán környezetbarát megoldás. Csökkentsd ennek mértékét mosási szokásaid zöldítésével!

  • Egy átlagos háztartás kb. 300-szor mos évente, ami körülbelül 13 500 L vizet jelent.
  • A szárító pedig a háztartási energiafogyasztók listáján a második helyre küzdötte fel magát (közvetlenül a hűtőszekrény után).

Ezek a példák csak a jéghegy csúcsa, de egyébként a mosás környezetbaráttá tételének számos előnye van: Nem keveset spórolsz a közüzemi számlákon, meghosszabbítod ruháid életciklusát, nem mellesleg jót teszel a bolygóval.

Vedd magadra!

Mármint a ruhád és egynél többször – mert azzal teszel a legjobbat, ha minél kevesebbszer mosol. Persze ne vedd fel piszkosan vagy ha kellemetlen szagú, de ha semmi jele annak, hogy felvetted, akkor ne mosd ki kötelezően az első használat után. Például a nadrág simán kibír legalább 3 felvételt: az ENSZ Környezetvédelmi Programjának egy kutatása szerint 5-ször kevesebb energiát használsz el csak azzal, ha visszaveszel a nadrágok egy használat utáni, magas hőfokos, szárítógépes, vasalós kezeléséből.

Moss kézzel!

Igen, tudjuk, minek, ha ott a gép? De van, ami kijön egy rövid áztatással és egy egyszerű kézi dörzsöléssel!

Újíts be egy modern környezetbarát gépet

Ha lehetőséged van rá, cseréld le régi mosógéped egy környezetbarát modernebbre. Az elöltöltős verziók pl. 70-80 L vizet is fogyaszthatnak, míg a régiek akár 151 litert is. Ha nincs rá lehetőséged, akkor viszont alacsony hőfokon moss és mindig teli tartállyal. Ha ez utóbbi épp nem lehetséges, kisebb mennyiségre szánt programra állítsd – már ha van ilyen a gépeden.

Ne ragaszkodj az öblítőhöz!

Bár összetételben jobb a helyzet, mint pár éve, de így is számos változat tartalmaz olyan anyagokat, melyek például bőrirritációt okoznak. Különösen nem ajánlott kisbabás családoknak, mert a bennük található mesterséges illatanyag felesleges teher a baba amúgy is érzékeny szaglásának. Nem mellesleg csak plusz egy vegyszer a lefolyóba.

Szárítás: nem igazán környezetbarát

Jobb, ha nem szükséges igazán, akkor hanyagolod a szárítógépet. Megszárad az magától! Amerikában kb. 88 millió szárítógép működik, mely több mint 1 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár. Egyébként kíméletesebb a ruhának is a szárítón való lengedezés mint a szárítógépben való zötykölődés. És sokkal környezetbarátabb megoldás.

Ne vasalj, ha nem muszáj

A gravitáció elég sok mindent megold neked: a frissen mosott ruhában található nedvességgel sokféle anyag elég jól ki tudja magát lógni annyira, hogy nem lesz szükséged vasalóra.

Használj környezetbarát mosószert vagy mosógélt!

Még mindig számos mosószer tartalmaz nemcsak a környezetre, a vízi élővilágra, hanem a te egészségedre is káros anyagokat! Tájékozódj a címkék alapján tájékozódj, válassz olyat, amiben nincs foszfát, klór, parabén és pálmaolaj, legyen jól lebomló és alkossák természetes összetevők. Így elkerülheted az allergiás reakciót is! Válassz olyat, aminek a csomagolása is környezetbarát és válassz hazait, ami keveset utazik!

Próbáltad már a környezetbarát Greenbiotic univerzális mosógélünket? Oszd meg tapasztalataidat!

Vélemény, hozzászólás?