blog

Miért teszünk újévi fogadalmat és miért jó, ha ez környezetbarát?

Egyáltalán mit jelent manapság az újévi fogadalom? Egy ígéret, amit magunknak teszünk, hogy valami újba és nem mellesleg jóba kezdünk bele, vagy befejezünk valami rosszat. Remek alkalom, hogy környezetbarát életmódra váltsunk. De hogyan csináld úgy, hogy tényleg tartós legyen?

Megoszlanak az elméletek arról, mióta csináljuk, de az biztos, hogy már több ezer évre nyúlik vissza és vallásos gyökerekből fakad. Egy elmélet szerint Julius Caesar volt az, aki az év első napjának jelölte ki január 1-jét. Magát a hónapot a római kétarcú istenségről, Janusról nevezték el, nem véletlenül: a rómaiak úgy gondolták, hogy Janus egyszerre néz vissza szimbolikusan a múltba és előre a jövőbe. Újévkor a rómaiak fogadalmat tettek, hogy  okulva a korábbi hibáikból még jobb életet fognak élni a következő évben. Idővel aztán a keresztények is az újév elejét választották arra, hogy elmélkedjenek korábbi hibáikon és így képesek legyenek változtatni cselekedeteiken. A vallásos jelleget már eléggé levetette magáról ez a hagyomány, általában a cél valamiféle önfejlesztéssel kapcsolatos, de ez az “Új év, új én” inkább kevesebb, mint több sikert ér el évről-évre: Egy amerikai kutatás szerint a megkérdezettek például 45%-a tesz újévi fogadalmat, amiből 8% teljesül mindössze.

Legnépszerűbbek a testsúllyal, a nagy Ő megtalálásával vagy káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogadalmak – és egyre gyakoribbak a környezetbarát életmóddal kapcsolatban is. Akárhogy is döntesz, ne feledd, zöldnek lenni egy életforma, olykor elég nagy változást, komoly kompromisszumot is jelenthet, így a siker érdekében haladj kis lépésekben! Másképp mondva: nem kell rögtön az év mind a 365 napján elültetned egy fát, kezdetnek elég lesz egy is.;) Itt vannak a kezdő lépések:

  • Ha például új vagy ezen területen, érdeklődj a téma iránt, fogadd meg, hogy jobban beleásod magad a zöld hírekbe és hozzád passzoló zöld blogokba!
  • Érdemes a vásárlással kezdeni: Vigyél saját táskát, tasakot, ételtárolót a bevásárlásra, már ezzel is hozzájárulsz a kimérős élelmiszerekkel járó szeméttömeg további növeléséhez.
  • A mérleg billenjen a tömegközlekedés felé. Kevesebb autó és hosszabb távon több tömegközlekedés, kerékpár vagy a vagányabbaknak gördeszka és társai. Egyébként boldogabb is leszel tőle, egy nemrégi kutatás mutatta ki ugyanis, hogy boldogabbak a tömegközlekedők az autósokkal szemben.
  • Növessz saját zöldséget, fűszert és ne használj vegyszert – egyből bio, ami ilyen kettő az egyben fogadalom is lehet, mert a táplálkozásod is egészségesebb lesz tőle. Nem kell hozzá 3 hektárnyi hely, elég a konyhaablakod is, ha a legjobbat hozod ki a rendelkezésre álló alapanyagokból.
  • Egyél kevesebb húst: 1 kg hús előállításához annyi energia kell, mint 3-10 kiló zöldséghez. Már azzal is irdatlan nagy terhet veszel le a bolygó válláról, ha egy héten legalább 1-2 nap tartasz egy húsmentes napot.
  • Számolj utána a fogyasztásodnak, garantáltan pénzt és energiát takaríthatsz meg vele! Nézz utána például, mennyi vizet használsz és mire, addig tusolsz-e ameddig valóban szükséges, úgy használod-e a mosógépet, hogy nem mosol feleslegesen. Az esetek 80%-ban találunk valamit, amiben csökkenthetjük a fogyasztást.
  • Jót tenni jó – meg amúgy környezetkímélő is. Ételt, ruhát, bármilyen tárgyat, amire már nincs szükséged, add a rászorulóknak!
  • …és amikor csak teheted, válassz környezetbarát termékeket! 😉

Neked volt korábbról zöld újévi fogadalmad, amit azóta is tartasz?

Vélemény, hozzászólás?