blog

Mennyi egyszer használatos szájmaszk kell egy szék elkészítéséhez?

A dél-koreai Kim Ha-neul megmondja: 1500 db szájmaszk.

Számtalan cikk hívta fel a figyelmet arra március óta, milyen drasztikus mértékben hátráltatja az egyszer használatos műanyagok elleni küzdelmet a koronavírus-járvány. Szájmaszkok és kesztyűk garmadája jelent meg már az óceánokban is és elég nagy valószínűséggel maradnak is, amíg a járványnak vége nem szakad.

Ebből lett elege a 23 éves, épp bútortervezőnek tanuló fiúnak és mindössze pár hónap alatt sikerült megalkotnia “Stack and Stack” nevű darabját. Első lépésként az egyetemén még júniusban kihelyezett egy használt szájmaszk gyűjtő dobozt, aminek segítségével máig sikerült 10 000 maszkot gyűjtenie. (Ahhoz, hogy a gyűjtés az egészségére is biztonságos legyen, legalább 4 napig elzárva tartja őket.)

A szájmaszkokat 300 Celsius fokon megolvasztva kap formálható anyagot, aminek eredményeképp sikerült a 3 lábú, 45 cm-es ülőalkalmatosságot kreálnia.

Elmondása szerint tervez még további bútorfajtákat is, közben pedig igyekszik felhívni a helyi vezetés és vállalatok figyelmét a környezettudatosságra és a szájmaszk újrahasznosításának fontosságára – minekutána csak Dél-Koreában több mint 1 milliárd szájmaszk került forgalomba az elmúlt hónapokban.

Vélemény, hozzászólás?