blog

Lehet, hogy egy applikáció oldja majd meg a szeméttermelés problémáját

Amellett, hogy önkormányzatokat sarkall világszinten valódi lépésre, gyakorlatilag menővé teszi a szemét összeszedését a Litterati nevű applikáció azzal, hogy a szeméttermelés problémája elleni küzdelem köré közösséget épít.

Az appba a kinézet, anyag, márka és a gyűjtés helyszíne alapján a felhasználók feltölthetik az információt az utcán vagy a természetben összegyűjtött szemétről. Az adatok ezután a többi felhasználóval megosztásra kerülnek a Litterati felhőjében, aminek segítségével lényegében létrejön egy globális “szeméttérkép”. A fejlesztők azt remélik, így transzparenssé válik a probléma mértéke, ami nemcsak a politikai szereplőket, hanem a márkákat is a szeméttermelés visszaszorítására készteti.

Jeff Kirschner, a Litterati feltalálója kiemelte: “Nem a társadalom tehet arról, hogy egyre inkább elveszíteni látszik a küzdelmet a szeméttermeléssel szemben. Rengeteg kis kezdeményezés van, helyi szinteken is, ahol nemcsak a városokban, hanem vízpartokon és a természetben is gyűjtik a szemetet.” Ugyanakkor szerinte két összetevő hiányzik a valódi sikerhez: közösség és reprezentatív adatok.

Kirschner ezt adja meg az applikáció segítségével: egyrészt megmutatja a felhasználóknak, hogy nem ők az egyetlenek, akik szívükön viselik a problémát és önkéntesen gyűjtik a szemetet a környezetükben – másrészt mindeközben még adatot is gyűjt. Mára 8 millió darab szemét szerepel az adatbázisban és a szám átlagosan 20 000-rel növekszik naponta. “Minden városnak van egyfajta “szemét-ujjlenyomata” Ez egyben a probléma gyökerét és a megoldáshoz vezető utat is megmutatja.

A Litterati nem csak a levegőbe beszél: Számos esetben sikerült már világszinten intézkedésekre sarkallniuk a városvezetést, ilyen volt például San Francisco is, ahol mintegy 5000 darab szemét kellett ahhoz, hogy meghatározzák, a város szemetének mekkora része származik cigarettából. Ennek hatására többek között megduplázódott a cigaretta forgalmi adója, 4 millió dollár bevételt generálva a helyi vezetésnek.

Vélemény, hozzászólás?