blog

Muszájból ne vegyél ajándékot karácsonykor – oldd meg inkább zölden!

Átlagosan 50 000 Ft körül költünk itthon karácsonykor ajándékra – egy friss felmérés szerint ez idén sem lesz másképp, sőt. Még mindig igencsak kevés azok száma, akik tényleg csak a legszükségesebbeket veszik meg vagy akik még messzebb mennek és le is mondanak teljesen az ajándékozásról (utóbbi általában 10-15% a kutatások alapján). Pedig nemcsak a bolygónak okozol kevesebb kárt, hanem magadnak is, pláne, hogy egy felmérés szerint legalább olyan stresszes ez, mint lefutni egy maratont.

Jó, azért nem kell teljesen lemondanod róla…

…de azért mindig van olyan, akinek mindene megvan és “úgy-sem-kell-semmi” vagy az, akinek nincs egy hobbija, amire legalább tudsz építeni hasznos ajándék-ügyileg vagy a finnyás, akinek semmi nem jó, bármennyit is stresszelsz a megfelelő ajándékon.

De! Nem kell megvenned a giccses asztaldíszt vagy a szezonális karácsonyi mintás pulcsit, amit úgyis majd csak egyszer vesz fel egy évben, a gyakorlatilag semmire sem használható barkácskulcstartót, vagy épp a bólogatós kutyát a kocsi hátuljába. 

Ugyanis, ha “muszáj” csak azért, hogy legyen, az szinte garantáltan a kukában, vagy a fiók mélyén végzi. A környezetbarát ajándékozás viszont úgy ad, hogy közben nem növeli az ökológiai lábnyomot. Mit tehetsz te, környezettudatos vásárlóként, hogy elkerüld a felesleges szemét termelődését?

Legyél kreatív karácsonykor!

A saját magad által készített ajándék mindig különleges, akárki akármit mond. Elő a kézműves könyvvel, rengeteg környezetbarát ötlet közül válogathatsz. Ha művészlélek vagy, írhatsz verset, festhetsz egy képet vagy épp csinálhatsz gyertyát (csak hogy maradjunk a karácsonyi hangulatnál).

A kaja mindig nyerő

Évek óta rágják a füled egy titkos saját receptért? Tökéletes ajándék karácsonykor. Ugyanez italnál: egy te magad által kikísérletezett különleges likőrrel, egy egyedi ízű koktéllal mindenki nyer! 😉

Nem kell, hogy kézzelfogható legyen!

Élményt adni egyes kutatások szerint nagyobb örömet okoz, mint bármilyen fizikai tárgy – pláne, ha még hasznos is! Régóta vágyik rá, hogy megtanuljon mandarinul? Esetleg egy ennél gyakoribb nyelven? Fizesd be egy nyelvtanfolyamra! Hiányzik neki a kőkemény izomláz? Akkor az online jógaórában nem fog csalódni! Egyik nap látta Gordon Ramsay-t a tévében, ezért mindenáron megtanulna főzni? Egyszerű: főzőtanfolyam.

A szociálisan érzékenyebbek nevében adományozz egy jó ügyért – például jelképesen örökbe fogadhatsz egy fát, vagy állatot is akár!

Plusz egy érv, miért jó környezetbarátnak lenni karácsonykor is

Zöldeknek, lelkes környezetvédőknek adni manapság elég könnyű feladat, szinte kimeríthetetlen a tárház. Nincs olyan, hogy ne örülne  egy fenntartható anyagból készült táskának, ételtartónak, konyhai komposztálónak vagy ha már ezekből mindene megvan, írj neki 10 tippet, hogyan lehet még zöldebb személyre szabottan! –  esetleg ha előrelátóbb vagy, hónapokkal korábban nevelj neki szobanövényt.

Törekedj arra, hogy helyi szinten vásárolj, hogy még a csomag utaztatása se kavarjon be az ökológiai lábnyomba!

+1:

Ha a fentiek közül egyik sem az igazi, ajándékozz kedvességet, mondjuk egy 1 hónapos takarítás kupont – bár ezt gondold át, hiszen lehet a végén neked kell bevállalnod! ;D

Akárhogy is, a Greenbiotic tisztítószereivel nem lesz előtted akadály!

Te milyen környezetbarát ajándékot adsz idén karácsonykor szeretteidnek?

Vélemény, hozzászólás?