blog

Higiénia elmélet – avagy a tiszta és a túl tiszta esete

Na jó, ha alaposak akarunk lenni muszáj ott kezdjük, hogy a tisztaság és a steril környezet messziről sem ugyanaz! Tisztaságot mindannyian szeretnénk otthonunkban, a probléma ott kezdődik, hogy az évek során összemostuk a kifejezéseket. Lehet valami tökéletesen tiszta anélkül, hogy teljesen elpusztítanánk a jótékony mikrobiális életet. Hogyan és miért fontos ez?

Mit hallunk folyamatosan a televízióban, mit olvashatunk állandóan az interneten? A baktériumok 99,9%-t el kell pusztítanunk, hogy egészségesek maradhassunk.

A reklámokból mindenki számára ismerősek lehetnek az ugrándozó, torz baktérium szülöttek, ahogy éppen lelkesen készülnek az emberek elleni végzetes merényletükre. Hiszen mai felborult világunkban annyi a vad kórokozó, hogy kézzel-lábbal védekeznünk kell ellenük, ugye? A jó anya arról ismerszik meg, hogy ha a gyerkőc hozzáér a leesett játékához azonnal végig törli a kicsit kezét egy antibakteriális kendővel, ugye?

Nem.

Az igazság az, hogy átestünk a ló túloldalára. A fertőtlenítés és a steril környezet megszállottjaivá váltunk. Persze nem magunktól, megtanították nekünk. Pedig a higiénia elméletet már a 80-as években David P. Strachan epidemiológiai professzor meghatározta. A változatos, széleskörű mikrobiom életünk korai szakaszában igencsak hasznos volna számunkra, hogy megerősítsék immunrendszerünket.

Viszont mai világunkban, a nyugatias gondolkozásmódban – a fentebb már részletezett okokból kifolyólag – ezen mikroorganizmusoknak esélyük sincs jelen lenni életünkben. Pedig egyre több kutatás világít rá, hogy az olyan betegségek, mint az allergiák, ételérzékenységek, az autoimmun betegségek, 1-es típusú cukorbetegség, mentális betegségek stb. bizonyos fokig visszavezethetők a mikrobiom – a körülöttünk és bennünk élő megszámlálhatatlan mikroorganzmus – hiányára, vagy felborult állapotára.

Ha antibiotikumot ír fel a doki teljesen természetes, hogy szedünk mellé probiotikumot is. És nagyon is jól tesszük. Viszont amikor a fertőtlenítőszerekkel a közvetlen környezetünkben ölünk meg mindent, – azon a helyen ahol a legtöbb időt töltjük el szeretteinkkel, gyermekeinkkel – akkor azt gondoljuk, hogy ez a világ legtermészetesebb dolga.

Hát nincs ebben némi ellentmondás? Ti mit gondoltok? Írjátok meg kommentben!

Greenbiotic csapat <3

Vélemény, hozzászólás?