blog

Miért ne használj parabéntartalmú tisztítószereket?

A parabén évtizedek óta kedvelt tartósítószer, de igazán csak az elmúlt évtizedekben ismerték fel egészségkárosító hatását. Mi kétségtelenül buzdítanánk arra, hogy kerüld a parabéntartalmú szerek vásárlását – de fontos arról is beszélni, pontosan miért is hanyagoljuk a használatukat, eloszlatva a tévhiteket.

A parabén ránk közvetlenül nem mérgező anyag, de emellett remek tartósítószernek bizonyult pl. kozmetikumok esetén, olcsó az előállítása, ráadásul hatékonyan pusztítja el a baktériumokat is. A természetben is megtalálható anyag, van például az eperben és a feketeáfonyában is. Önmagában viszont ez nem jelenti azt, hogy ezek a gyümölcsök például mérgezőek lennének, hiszen lehetetlen annyit bevinni a szervezetbe, amitől már káros lehetne. Viszont nem csupán ezeken keresztül kerülünk kapcsolatba a parabénnel – a probléma a mennyiséggel van.

Több kutatás is bizonyítja káros hatását, ami különösen az emberi hormonrendszert érinti: fokozza az ösztrogént – egyes vizsgálatokban pl. össszefüggést mutattak ki a mellrák kialakulásával is. Önmagában viszont azt kijelenteni, hogy parabén=mellrák félrevezető lenne, mert nem áll elég kutatás rendelkezésre ahhoz, hogy ezt biztosan kijelenthessük. A hormonrendszerre viszont hatással van – ez pedig akkor fordul elő, ha túl nagy mennyiségben halmozódik fel a szervezetben. Márpedig minél több olyan terméket használunk, amiben megtalálható, akkor rohamosan növekszik az esélyünk arra is, hogy problémánk származik belőle.

Többek között allergiás reakciókat válthat ki, károsíthatja a hormonrendszert, befolyásolhatja a nemi szervek fejlődését.

Amikor csak teheted kerüld a parabéntartalmú kozmetikumok és tisztítószerek használatát! A Greenbiotic termékei kivétel nélkül parabén-mentesek!

Forrás:

 

Vélemény, hozzászólás?