blog

4 mód, hogyan tanítsd meg a gyerekeket a házimunka értékére

A házimunka előnyeiről már beszéltünk, de most összeszedtünk 5 egyszerű módot, ami elengedhetetlen arra, hogy a gyerekek maguktól érezzenek rá ennek értékére.

Téves hozzáállás, hogy van olyan gyerek aki nem képes segíteni

Borzasztóan fiatalnak hangzik elsőre, ha azt mondjuk, igenis már a 3-4 éves gyerekek is képesek besegíteni a takarításba. Pedig az a helyzet, hogy kis játékkal és kreativitással már ilyen korán be tudjuk őket kapcsolni a házimunka körüli teendőkbe – és még élvezni is fogják! Egyszerű dolgokra gondoljuk: azonos színű zoknik összepárosítása, színes és fehér ruhák különválogatása. Ha ilyen korán megtanítjuk nekik, hogy milyen hasznos tagjai a családnak, később sokkal könnyebb dolgunk lesz komolyabb házimunkák esetén.

Ne legyen büntetés a takarítás!

Gyerekkorodban hányszor küldtek büntetésből a szobádat kitakarítani, lenyírni a füvet vagy letörölni az ablakokat? Ez tökéletes módszer arra, hogy nagy valószínűséggel egy életre megutáljuk a takarítást. A kontextus a lényeg: ha eleve úgy állítjuk be, hogy ez valami olyan borzalom, amit csak büntetésként szabhatunk ki, akkor a gyerek ehhez fogja társítani.

Beszéljünk róla, miért fontos a takarítás az egészség szempontjából

A fogmosásnál, fürdésnél elmagyarázzuk a gyerekeknek, miért fontos ez egészségük megőrzése érdekében, miért nem tesszük ezt a takarításnál is? Kezdetektől legyenek tisztába a gyerekek azzal, miért fontos a portörlés pl. a légúti problémák elkerülése szempontjából. Ezen kívül ez remek lehetőség arra is, hogy berögzüljön a környezetbarát takarítás hasznossága is – nemcsak a természetet védhetik meg vele, hanem a maró szerek elhagyásával egy sor számos betegséget is elkerülhetnek.

Legyünk türelmesek!

Mint maga a nevelés, ez is egy folyamat – de könnyen elveszíthetjük a türelmünket, ha gyorsan és drasztikusan akarunk változtatni. Magyarázzunk világosan, legyenek tisztában a házimunkára szánt idővel is. Vegyük figyelembe, nekik is vannak elfoglaltságaik még az iskolán kívül is – és ne rabszolgákat, hanem csapatjátékosokat neveljünk!

Vélemény, hozzászólás?