blog

Ezért ne keverd össze háztartási vegyszereid

Nem igaz, hogy minél több, erősebb és változatosabb tisztítószert használsz, annál tisztább lakás – pláne nem, ha ezeket rendszeresen kombinálod is. Alapszabály, hogy ne keverj össze tisztítószereket – már csak azért sem, mert ez súlyos következményekkel jár egészségedre nézve. Nézzük a leggyakoribbakat!

Az ecet, bármilyen természetes, nem keverendő!

Remek természetes tisztítószer-alternatíva, de jobb vele vigyázni. Ne felejtsük el, hogy savas jellege miatt szintén eléggé bajos lehet más szerekkel keverni: hidrogén-peroxid tartalmú tisztítószerekkel keveredve pl. ecetsav keletkezhet, mely egy erős maró hatású folyadék – szemre, bőrre, légutakra is!

A jó öreg hipó

A hipó (sajnos) még mindig a legtöbb háztartásban megtalálható vegyszer. Súlyosan mérgező és irritatív, használata szellőztetés nélkül pedig kifejezetten kerülendő, a felszabaduló klórgáz miatt. Összekeverve más tisztítószerekkel pedig ezek a hatásai csak felerősödhetnek. Konyhában pl. kifejezetten kerülendő, pláne evőeszközöknél, mert könnyen megmarad a felületen – és mondanunk sem kell, milyen egészségügyi károkat okozhat ilyen tányérból enni.

Fürdőszobai kérdés – vízkőoldó vagy fertőtlenítőszer a megoldás?

Az egyik a penész ellen, a másik meg az állandó problémát okozó vízkő ellen jó – szóval adhatja magát,  hogy keverjük a kettőt. Pedig a lúgos kémhatású fertőtlenítőszereket a savasabb vízkőoldóval összekeverve szintén klórgáztól kell tartanunk, keverésük még nyitott ablaknál sem ajánlott!

Az összeöntés elkerülésén kívül fontos az is, hogy csakis eredeti csomagolásban tárold tisztítószereid!

Mellesleg a fentiek egyikétől sem kell tartanod, ha eleve természetbarát és egészségre nem káros tisztítószert használsz! 😉

Vélemény, hozzászólás?