blog, Egyéb kategória

Valószínűnek tűnik, hogy összefüggés van a fakitermelés és a járványok kialakulása között

Francia kutatók összefüggést találtak a fakitermelés és az állatok által terjesztett fertőző betegségek kialakulása között – írja a The Guardian. A konkrét ökológiai okra még nem sikerült rávilágítani, de az már most látszik, hogy a mesterséges ültetévenyekkel kiszorított természetes erdős területek és az így eltűnő biológiai sokféleség megszűnésében kereshető a probléma gyökere.

A Frontiers in Veterinary Science című tudományos lapban közölt tanulmány arra az érdekes tényre is rávilágított, hogy nemcsak az erdők eltűnése, hanem még a mesterséges erdősítés is ugyanezt a hatást válthatja ki – példaként említve a szójamezőket vagy épp az olajpálma-ültetvényeket, melyek minél nagyobb területre terjednek ki, annál gyakrabban alakul ki valamilyen fertőző betegség.

Amennyiben tehát eltűnik a biológiai sokféleség egy területről, az az élettér leegszerűsödésével jár – ez pedig ideális táptalaj a kórokozók számára. A különböző állatfajokban gazdag területen ugyanis rengeteg olyan élőlény él, mely képes megszűrni, egyes esetekben még ki is iktatni ezeket a betegségeket. Abban az esetben viszont, ha az érzékenyebb, úgymond különleges igényű fajok eltűnnek, helyüket a jég hátán is megélő, patogéneket terjesztő élőlények veszik át, mint a patkányok vagy épp a moszkítók.

Vélemény, hozzászólás?