blog, Egyéb kategória

Nem, nem jó ötlet koronavírus-járvány ellen repülőgépekből kézfertőtlenítőt permetezni

Nemrég egy brazil politikusnak támadt egy olyan ötlete, hogy kisrepülőkkel kellene a járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszközét, az alkoholos kézfertőtlenítőt egy városra és környékére permetezni. Hát nem aratott osztatlan sikert – de hogyan hat az alkohol a természetre?

A kissé elhamarkodott ötlet Alberi Dias a dél-brazíliai Rio Grande do Sul állam Canela nevű város önkormányzati képviselője jött elő, miszerint azért lenne jó megoldás alkoholos kézfertőtlenítő permetezése a környékre, “mert a vírus a levegőben terjed és az alkoholos gél nem káros”. – írta meg a The Guardian.

Mivel az ötletet csírájában fojtotta el, így olyan részletekbe nem mentek bele, hogy pl. milyen típusú kézfertőtlenítőt, mennyire oldott állapotban és milyen mennyiségben szórnának ki a természetbe –  de mi azért végigvettük az alkohol természetre gyakorolt hatását:

Peszticidként:

Az alkohol hatékony peszticid lehet például levéltetvek, poloskák, takácsatkák ellen is. Ugyanakkor az alkohol (hígítás nélkül alkalmazva) megégetheti a növények felületét, így nyilván nem mindegy, milyen arányban és milyen alkoholtartalmú peszticidet alkalmazunk.

Gyomirtóként:

Hatásos lehet ugyan a gyomok ellen – de részben ugyanezen okból káros minden másra is – értve ezalatt a földet, a benne található jótékony élőlényeket és minden mást is, ami a felszínen az élővilág része. Használata épp ezért nem ajánlott, mint egyszerű gyomirtó alternatíva, maximum kerti szerszámok tisztításához jöhet jól.

Vélemény, hozzászólás?