blog, Egyéb kategória

Mégis hogyan alakulhat ki a penész és mit tehetsz ellene? I. rész

Mázli, hogy a penész egy látható, jellegzetes szagú jelenség, mert kezeletlenül elég komoly egészségügyi gondok okozója lehet. Mi azt mondjuk, a legjobb védekezés a megelőzés: ismerd meg, hogy tehess ellene!

Hogyan alakul ki?

A penész megjelenésének számtalan oka lehet, de legtöbb esetben minimális odafigyeléssel is megelőzheted. Alapvetően a túlzott nedvesség okozza, ami több forrásból származhat:

  • Ha kelleténél jóval párásabb a levegő a lakásban és hagyjuk, hogy ez bent is rekedjen. A párát különösen főzés és zuhanyzás alkalmával, amikor csak tudjuk, szellőztessük ki! Súlyosabb esetben már szellőzőberendezéseket is beszerezhetünk, ami gondoskodik róla, hogy a pára nagy része eltűnjön a beltérből.
  • Fűtés – spórolsz a fűtésen? Szuper! Viszont azért azt vedd figyelembe, hogy a hideg levegő kevesebb párát képes megkötni, mint a meleg. Legyen egyensúly, huzamosabb ideig ne legyen túl hideg a lakás, mert akkor a gázszámlával ugyan kevesebb gondod lesz, de esélyes, hogy annál több bajod lesz a penésszel.
  • Hibás vízvezeték – Az csak egy dolog, hogy javítsuk meg a csöpögő csapokat, a zuhanyfejeket, de gyakran ennél komolyabb a probléma. A vízvezetékek minimális szivárgása is könnyen okozhat vizesedést a falakban, ami előbb-utóbb a penésznek kiváló alkalmat ad a boldog életre. Ezen sajnos már nem segít egy egyszerű szellőztetés, így a legjobb az odafigyelés, öreg ház esetén pedig a csövek ellenőriztetése.
  • Külső behatás – ha hibás az ereszcsatorna, a tető vagy épp a kémény. Ebben az esetben kintről a falak és a tetőtér amikor csak esik, túlzott nedvességnek van kitéve, ami melegágya ennek a nem kívánatos vendégnek. Ezen kívül még érdemes átnézned nyílászáróidat is; ablakok, ajtók kereteit, itt is képes megbújni!

A fentiek mellett a megelőzés érdekében, a gyakori nedvességnek kitett helyiségeket rendszeres takarítással könnyen megóvhatod a penészesedéstől. Ha hetente áttörlöd a fürdőszoba és konyha felületeit, a csempét, a fugát, máris jóval kisebbre csökkented a penész kialakulásának esélyét!

Következő cikkünkben azt is megtudhatod, hogyan előzd meg természetes módszerekkel!

Vélemény, hozzászólás?